Obrazovna politika

Prazne internet ploče 14

Upis je i ništa se ne dešava

Jasmina Bajramović

02.07.2016

Da ih nema čak trinaest, ovi bi sedmični (nekada i dvosedmični) pregledi bili, ako ništa, a ono šturi u pogledu prebrojavanja nula. Nula vijesti, nula osvježavanja, nula korisne informacije... Ovako, makar se možemo iznenaditi kojim se mjerama neozbiljnosti sva ta silna ministarstva koriste. Možda je ljeto, ali ni septembarska shema – kako su prethodni pregledi pokazali – neće dovesti do osvježenja programa.

Foto: Petr Kratochvil

Zlatna Tabula Rasa – Srednjobosanski, Unsko-sanski kanton i Vlada Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke županije (izgleda, sve administrativne jedinice koje se u nazivu i logotipu ponosno kočopere grbom, a istu sliku, valjda zarad nedostatka baze ili mašte koriste i kao popratnu za vijesti) osvajaju Zlatnu Tabulu Rasu. Tokom posljednjih mjeseci, na prste jedne ruke se može prebrojati koliko su puta ove stranice prenijele dešavanja iz vlastitih općina, konkretnije – one obrazovne. Njihova nagrada bi trebala biti u vidu gašenja ovih domena, a kazna već potpuno suprotno – što duže bavljenje kopanjem vijesti kako bi one bile na naslovnim stranicama makar svakog sata.  

Srebrna Tabula Rasa – Siroti www.fmon.gov.ba Jedva je došepesao do srebrne Tabule isključivo zahvaljujući jednoj jedincatoj vijesti u posljednje dvije sedmice. Gotovo istu sudbinu dijeli i ZDK za koji smo u istom periodu jedva iskopali obavještenje/poziv za stipendiranje studenata. 100% više informacija od drugarskih kantona, dobitnika zlata.

Brončana Tabula Rasa - Ovog puta nijedno ministarstvo nije zaslužilo ovu blagu kaznu jer se uvijek nekako nastoje drugarski podijeliti oko vrednijeg plijena. Čak se i HNK trgnuo iz letargije s ukupno pet vijesti, što se nije desilo od uvođenja ovog vida ocjenjivanja. Čak su nas i Županija Posavska i Vlada Brčko distrikta počastili informacijom o upisu učenika u prve razrede srednjih škola. Zanemarićemo jednoličnost sadržaja i reći da je ovo ipak, je li, nešto što do sada nismo mogli vidjeti na ovim frekvencijama.

O praznovanju na ostalim stranicama pogledajte u infografici.

 T(r)abulanje sedmice:

Ministar Hadžović na Kongresu o srednjem obrazovanju, 21. 6. 2016.

Ministar Kazazović učestvuje na Međunarodnom kongresu o srednjem stručnom i profesionalnom obrazovanju i obuci , 22. 6. 2016.

Nekada su na posljednjim stranicama križaljki obitavale uporedne fotografije s mnoštvom zapetljanih sitnica i detalja koje se tek pažljivim posmatranjem pred vašim očima rastavljaju i ponovno sastavljaju u jednu kompaktnu, istovjetnu sliku na kojoj biste potom s lakoćom uočavali ono što vam je igrica i stavila u zadatak: razliku. Danas su se ovakve vizuelne vježbe preselile na internet, ali ko bi rekao da ih je moguće naći čak i na web stranicama nekih ozbiljnih obrazovnih ministarstava. Ovdje je uočavanje razlike sasvim tehnički i vrlo uzaludan posao: čitajući ove dvije vijesti možete jedino primijetiti da se subjekat (Kazazović/Hadžović) izmijenio, a sve je ostalo isto. Nije sporno učestvovanje oba ministra na konferenciji niti je u oba teksta na bilo koji način prikriveno prisustvo oba člana iz BiH. Problem je u identičnom, klasičnom PR-ovskom, službenom i vrlo protokolarnom dopisu koji nam ništa ne govori osim činjenice da ovdje neko prepisuje. Ipak, makar je press služba MONKS-a ispoštovala pravopisni normativ pa prisvojni pridjev „švicarski“ nije počela velikim slovom. Uoči razliku!

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović učestvuje na drugom Međunarodnom kongresu o srednjem stručnom i profesionalnom obrazovanju i obuci, koji se održava u švicarskom gradu Winterthuru.

Tema ovogodišnjeg kongresa je „Od vještina do napretka-razmjena elemenata uspjeha“, a naglasak je na prezentaciji uspješnih primjera različitih obrazovnih sistema širom svijeta, te razmjeni iskustava o ključnim elementima koji su doveli do uspješne realizacije srednjeg stručnog obrazovanja i obuke.

Ministar Kazazović se tokom boravka u Švicarskoj susreo s predsjednikom Švicarske konfederacije Johann N. Schneider- Ammannom i visokim dužnosnicima iz oblasti obrazovanja Švicarske i zemalja Evropske unije.

Ili

Dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, boravi u Švicarskom gradu Winterthuru na drugom Međunarodnom kongresu o srednjem stručnom i profesionalnom obrazovanju i obuci.

Tema Kongresa koji se održava svake dvije godine je „Od vještina do napretka - razmjena elemenata uspjeha“. Tijekom Kongresa naglasak će biti na prezentiranju uspješnih primjera različnih obrazovnih sustava diljem svijeta, te razmjeni iskustava o ključnim elementima koji su doveli do uspješnog realiziranja srednjeg stručnog obrazovanja i obuke.

Ministar Hadžović se tijekom boravka u Švicarskoj susreo s Johann N. Schneider-Ammannom, predsjednikom Švicarske konfederacije i visokim zvaničnicima iz oblasti obrazovanja Švicarske i zemalja Europske unije.

Pročitajte i prethodne kolumne.

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica