Obrazovna politika

Prazne internet ploče 15:

Jedno stoljeće unazad

Jasmina Bajramović

22.07.2016

Ljeto prolazi u jednoličnom pregledu kišnih i sunčanih dana. Za školarce i školarke – svjedeno blagodet. Za naša ministarstva, pak, dani neradničkog blagostanja i leškarenja nisu ni završili – vrijeme je da se lavori napune i sokovi ohlade, zajedno sa svim dosadnim poslovnim obavezama. Naročito onima koji počinju mrskim ve-ve-ve.

Foto: George Hodan

Zlatna Tabula Rasa – Od prošle sedmice svi značajniji mediji i portali (svako u svjetlu vlastitog interesa) izvještavaju o otvaranju nove (srednje mještovite) škole u Jajcu koja će raditi po bosanskom nastavnom planu i programu. Navodno, ovo je jedino rješenje za problem bošnjačke djece u Jajcu koja ne mogu raditi po vlastitom NPP-u pored postojeće dvije srednje škole koje pak rade po hvatskom NPP-u (bez obzira na pobunu i najavljeni bojkot učenika i učenica škole jer ne žele da ih se razdvaja po nacionalnom ključu). Ovo je, naravno, sukus informacija sabranih sa informativnih portala, jer sama stranica ministarstva obrazovanja SBK ne nudi apsolutno nikakvu informaciju niti objašnjenje – pa čak ni u momentu kada ministrica obrazovanja Katica Čerkez biva prozvana da obmanjuje javnost navodima o zakonskom legitimitetu stvaranja nove škole. Na sva ova nacionalna komešanja sama stranica ministarstva, koja bi valjda na tehnički najlakši način mogla demantovati (ili makar pokušati demantovati) ove navode, nema apsolutno nikakvih informacija. Stoga, ubjedljivo zlato sa dodatnom pozlatom ide stranici ministarstva SBK.

Srebrna Tabula Rasa – HNK, ZHŽ i ZDK mogu podijeliti srebro ovog puta. Dok je HNK uspio objaviti nula vijesti tokom 15 dana, Ministarstvo ZHŽ-a je svoju jednu jedincatu vijest postavilo tako da posjetiocu/posjetiteljici bude sve jasno već iz naslova. I ko, i šta, i kome, i kada... Dobro novinarstvo? Ili samo traljavo postavljena vijest? Pogledajte i sami.

Brončana Tabula Rasa – Već nekoliko sedmica Ministarstvo TK konstantno smanjuje broj objava na svojoj stranici, iako je, bez obzira na nešto niže tehničke preduslove i estetski manjak, informacijama pariralo i Ministarstvu Kantona Sarajevo koje se do sada nikad nije pojavilo u ovoj neslavnoj ljestvici. Samo tri vijesti u posljednje dvije sedmice. Šteta.

Koliko su ostala ministarstva bila blizu nagradama, pogledajte ovdje.

 T(r)abulanje sedmice:

Ministri Dilberović i Malešević sastali se u Banja Luci, 8. 7. 2016.

Nekada je potrebno samo pročitati naslov i razočarati se zbog površnosti sa kojom se pristupa ovom vidu internog izvještavanja jedne institucije čiji je osnovni fokus obrazovanje. Pa, hajmo onda o obrazovanju. Zanemarivši očitu suhoparnost ponuđene informacije (susret–rukovanje–rastajanje–do sljedećeg susreta), pogledajmo kako je naslov vijesti oblikovan. Naravno, ko bi se zamarao rodnom korektnošću, kada možemo uštediti vrijeme i napisati da se sastaju ministri, gospoda Dilberović i Malešević. Iz ovako oblikovane konstrukcije niko ne može ni naslutiti da se, ustvari, radi o ministrici Dilberović. Nadalje, sastanak se dešava u Banjoj Luci, a ne u Banja Luci. Možda je to pravopisno maltretiranje, ali bi to press služba vrlo lako mogla provjeriti, ako ništa, makar zbog treniranja norme.

Pročitajte i prethodne kolumne.

 

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica