Odgojni aspekti

E-espresso

Velika Britanija: Rodno neutralne školske uniforme

Školegijum redakcija

25.07.2016

Pravila o školskim uniformama postala su opuštenija, kako čitamo u Guardianovoj vijesti 13. juna.

Foto: Mac Morrison

Širom Velike Britanije 80 državnih škola (među kojima je i 40 osnovnih škola) usvojilo je rodno neutralnu politiku, prema kojoj se djevojčicama dopušta da nose pantalone (nešto što one van školskih zidova čine već, najmanje, stotinu godina), ali i dječacima da nose suknje. Ove godine uniforme su prestale biti muške i ženske, postale su, jednostavno, uniforma sa suknjom ili uniforma sa hlačama, objašnjava Liana Richards, zamjenica direktorice jedne državne srednje škole. Želimo poštovati pravo đaka koji se po svom osjećaju ne uklapaju u binarnu rodnu raspodjelu.

Ova mjera dijelom je državnog plana podrške LGBT+ djeci u školama, posebice onoj koja propitkuju svoj rod i identitet.

Paula Weaver, direktorica osnovne škole Allens Croft u Birminghamu, jedne od škola koja je proglašena školom sa najboljom praksom dodaje: Ovakva politika u skladu je sa našim etosom. Mi se borimo protiv nasilja zasnovanog na homofobiji i transfobiji i želimo iskorijeniti negativnu upotrebu riječi gay. Djeca moraju biti u stanju izraziti vlastiti identitet onako kako to njima najbolje odgovara.

A kako su djeca reagirala? Još uvijek vodimo bitku sa djecom koja ne žele da nose bilo kakvu uniformu, kaže ona. Isto tako, vidimo da je mnogo više djece koja biraju pantalone. S druge strane, u cijelom našem društvu pantalone su prihvatljivije, i znate šta? Pozabavit ćemo se i tim problemom, dodaje.

Prevela: Merima Dervišić

Tekst u originalu možete pročitati ovdje.

Najnovije

E-espresso

Zašto se u vrtićima zabranjuju šljokice

Školegijum redakcija

E-espresso

Mlađoj su djeci zanimljiviji ukrasni papir i kutije nego pokloni u njima

Školegijum redakcija

Intervju sa spremačicama

Higijena međuljudskih odnosa

Anes Osmić, Merima Ražanica

Inovativna nastava

Pjeskoviti nauk

Hana Huskić

Glas roditelja

S nejakih pleća države u školske ruksake!

Damir Dvorniković