Obrazovna politika

Prazne internet ploče 16:

Light web sa garantovano 0,0% vijesti

Jasmina Bajramović

08.08.2016

Prošlo je mjesec dana od posljednje Tabule, ali to ne znači da su naša ministarstva vrijedno radila, naprotiv. U ovom mjesečnom pregledu vidljivo je da su i oni razredni štreberi koji ostaju kada svi pobjegnu sa nastave odlučili da dignu ruke i (ne)zasluženo proslave radnu školsku godinu van svojih radnih mjesta. Kako, ko i koliko – čitajte u nastavku.

Zlatna Tabula Rasa – Stanje obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu u posljednjih nekoliko mjeseci je očajno. Ruku na srce, ni web stranica MONKS USK nije ništa bolja, što je najbolje opisano poplavom Zlatnih Tabula od samog početka ove dodjele. Međutim, u posljednje vrijeme iz USK stižu samo loše vijesti: od osporavanja odluka ovog Ministarstva od strane Upravnog odbora tamošnjeg Univerziteta, odlaska profesora i studenata, katastrofalnog stanja same zgrade Univerziteta o kojem niko ne brine – sve smo to imali prilike saznati sa portala i iz dnevnih novina. Na samoj stranici Ministarstva je bilo postavljeno samo jedno obavještenje (13.7.) koje se tiče konačne odluke Suda kojom se legitimitet ove institucije ne osporava i čime je tužba tadašnjeg (sada već bivšeg) UO Univerziteta proglašena neutemeljenom. Dakle, možemo postaviti vijest koja nas opravdava, ali ne i cjelokupan historijat slučaja jer nas se ne tiče.

Srebrna Tabula Rasa – Malo je sramotno imati platformu za oglašavanje a nikada je ne iskoristiti. Malo je zabrinjavajuće kada se po cijelih mjesec dana press služba (ili jedna osoba, ako već ambiciozno i idealistički zamišljamo cjelokupan press tim koji konstruira zamršena press obavještenja) ne zamara stavljanjem niti jednog jedincatog obavještenja, makar se ono ticalo uvijek aktuelnih podjela i kupovine udžbenika, sanacije školskih prostorija, beživotnih sastanaka sa drugim članovima bh. obrazovne elite, otvaranja školskih ljetnih takmičenja i sl. ZDK, HBŽ, ZHŽ, SBK – biram vas.

Brončana Tabula Rasa – Za čitave četiri sedmice – samo jedna vijest na stranici FMON-a. Zašto bi druga kantonalna ministarstva bila bolja ako Federalno ministarstvo nema volje da se pozabavi dešavanjima pod svojom ingerencijom?

Statistički pregled objava ostalih ministarstava pogledajte na sljedećem linku.

T(r)abulanje mjeseca:

Đačka torba za Jovana (http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpk/media/vijesti/Pages/djacka-torba-za-jovana.aspx), 28. 7. 2016.

Jovan je osmogodišnji dječak čija je priča u medije dospjela posredstvom julskog priloga RTRS-a o njegovoj borbi za bolje finansijske prilike u porodici prodajom malina pored ceste. Malo po malo, Jovanova priča je došla i do ušiju ljudi koji mogu pomoći i njemu i njegovima – prije svega, do ministra prosvjete Dana Maleševića i drugih koji su željeli pomoći dječaku da lakše prebrodi školske godine i nabavi svu potrebnu opremu. Međutim, šta bi ovakva priča bila bez malo samopromocije: na web stranici Ministarstva prosvjete i kulture objavljena je vijest o ministrovoj posjeti ovoj porodici, uz obećanje da će za Jovana obezbijediti đačku torbu i školski pribor za koji je ovaj dječak sakupljao novac. I ne samo to: prvom će prilikom nastojati zaposliti dječakovu majku u OŠ Petar Kočić. I ne samo to: rado će ugostiti Jovana i njegovu braću i sestre u prostorijama ministarstva. Uz dužno poštovanje ministrove dobre nakane i pomoći ovoj porodici, nije li bespotrebno samopromovisati se na ovom slučaju koji je pukim novinarskim radom dospio u javnost i koji je jedan od mnogih (statistike pokazuju da veliki broj bh. djece odustaje od školovanja zbog siromaštva, a nešto više od  devet odsto učenika iz siromašnih porodica pohađa fakultet)? Jovanu će nesumnjivo značiti torba i školski pribor, ali će ministru itekako više značiti poeni koji će dobiti zbog ove priče. Thumbs up!

Školegijumovu reportažu o dječaku Jovanu možete pročitati ovdje.

Pročitajte i prethodne kolumne.

Najnovije

Intervju, Boris Jokić

Politika je iskoristila reformu za trgovačku monetu

Namir Ibrahimović

Intervju

Od naredne školske godine novi kurikulum eksperimentalno u školama

Namir Ibrahimović

Bijela sedmica

Profitiraće samo Intersport

Školegijum redakcija

Bijela sedmica

Nastavak slaloma kroz sarajevsku školu skijanja

Školegijum redakcija

Saopštenje

Učenici moraju imati ravnopravan status

Školegijum redakcija