Obrazovna politika

Prazne internet ploče 17

Pobratimstvo učenika po entitetima

Jasmina Bajramović

31.08.2016

Kao i prethodnih mjeseci, situacija na internet frontu ne obećava pozitivniji ishod. Ustvari, poštenije bi bilo reći da ne obećava nikakav ishod s obzirom da vijesti, jednako kao i prethodnih mjeseci, gotovo da nema ili se pojavljuju u tragovima. Evo kako to izgleda neposredno prije početka nove školske godine.

Zlatna Tabula Rasa – Dok se poneka ministarstva tu i tamo probude iz svoje opće nezainteresovanosti dešavanjima u svom području, FMON ne radi apsolutno ništa posljednja dva mjeseca. Nova školska godina nije samo zakucala na vrata, već je dobrano prešla i prag, a na fmon.ba ni retka o udžbenicima, upisima učenika i sličnim novo(školsko)godišnjim informacijama. One možda jesu servisne, ali na stranicama nekih manjih ministarstava makar postoje.

Srebrna Tabula Rasa – ZHŽ, Brčko distrikt, Kanton 10, Županija Posavska i već spomenuto Federalno ministarstvo, koje je već okrunjeno za svoj ovomjesečni uspjeh – svi imaju ukupno i pojedinačno nula vijesti. Što je proporcionalno njihovom ministarskom trudu i radu da informišu javnost o svojim aktivnostima. Bravo za njih.

Brončana Tabula Rasa – ova treća i najblaža kaznena medalja ovaj put suvereno ne pripada nikome od naših ministarstava jer svojom površnošću u pristupu vlastitim informacijama i nebrigom da plasiraju vijesti jednostavno ne zaslužuju ništa bolje niti blaže.

Kako smo gradirali prazninu stranica kod ostalih ministarstava pogledajte u našoj infografici.

T(r)abulanje mjeseca:

Prijem za oko 400 najboljih učenika sa Kosova i Metohije  (http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpk/media/vijesti/Pages/prijem-za-oko-400-najboljih-ucenika-sa-kosova-i-metohije.aspx), 24. 8. 2016.

I evo nas ponovo u T(r)abulanju mjeseca sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS-a. Prošli put smo govorili o zloupotrebi priče o dječaku Jovanu; sada se uz Jovana pojavljuje dodatnih 399 učenika, i to sa Kosova i Metohije koje su predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević dočekali u ovom entitetu, a u sklopu projekta Spojimo srpsku djecu Kosmeta i Republike Srpske. Spajanje djece, njihovo upoznavanje i druženje je itekako pohvalno, ali taj nacionalni ključ priziva mitsko značenje kosovskog tla u srpskoj historiji, što se ranije često koristilo kao argument za opravdavanje ovog ili onog vojnog pothvata u cilju vraćanja nebeskog naroda u nebesko ozračje. Naročito je ironičan ovaj projekat s obzirom da nekoliko kilometara, metara, pa čak i koraka dalje,  na samom prostoru RS-a i FBiH, djeca jedna druge ne poznaju niti to žele jer su različitih vjera, nacija i uvjerenja – što ustvari važi za njihove roditelje. Tako Dane Malešević u govoru dočeka ove djece govori da su Kosovo i Metohija dio srpskog bića i podrška sa ove strane Drine nikad neće izostati.

Kao što vjerujemo da neće izostati niti podrška biračkog tijela koje još uvijek zdušno vjeruje u ovakve nacionalne mitove.

Upoznajte se i s prethodno nagrđenima.

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica