Nova čitanja

E-espresso

Univerzitet Yale odustaje od tužbe protiv zaposlenika koji je razbio vitraž sa robovima

Školegijum redakcija

06.10.2016

Da li je važniji radnik ili vitraž?

Foto: John C. Calhoun - portret; Autor: George Peter Alexander Healy

John C. Calhoun je koledž koji pripada univerzitetu Yale. Ime je dobio po istoimenom političaru iz 19. stoljeća, kontroverznom zbog toga što se zalagao za očuvanje ropskog sistema. Američki mediji su u julu prenijeli vijest kako je jedan od bivših radnika u menzi ovog koledža, Corey Menafee, tridesetosmogodišnji Afroamerikanac, uhapšen nakon što je razbio jedan od vitraža na kojem su bili naslikani robovi koji nose pamuk. On se, naime, dok je bio na dužnosti, popeo na jedan od stolova i drškom metle razbio vitraž sa pomenutim prizorom. Niko ne bi trebao biti u takvoj poziciji da na radnom mjestu, gdje dolazi svaki dan, bude primoran da gleda potrete robova, izjavio je on. Nakon toga je dao otkaz i uputio javno izvinjenje, rekavši kako postoji bolji način rješavanja problema od uništavanja stvari. Taj vitraž nije u mom posjedu i nisam imao pravo da ga razbijem, izjavio je.

Zanimljivo je, međutim, kako su u odbranu ovog bivšeg radnika koledža stali studenti i studentice, pojavivši se na suđenju kako bi ga podržali. Yale mora odlučiti šta je bitnije: vitraž ili dostojanstvo i čovječnost ljudi afroameričkog porijekla koji žive i rade ovdje, rekla je Megan Fountain, studentica i volonterka aktivističke grupe Unidad Latina en Accion, koja je ovim povodom organizirala proteste.

Unverzitet je poslije ovog događaja odlučio ukloniti i nekoliko sličnih vitraža koji se nalaze u zgradi koledža kako bi se sačuvali za buduća istraživanja i po mogućnosti uvrstili u izložbe vezane za temu ropstva. Iako je i samo ime koledža često temom rasprave, predsjednik Univerziteta, Peter Salovey je u aprilu ove godine izjavio kako će koledž zadržati ime, kako bi se razgovaralo, podučavalo i učilo iz historije ropstva u SAD-u.

Tekst na engleskom možete pročitati ovdje.

Prevela: Merima Dervišić

Najnovije

Filmska lektira

Ljubav

Nikola Bešlić

Filmska lektira

David Bowie: Posljednjih pet godina

Nikola Bešlić

Magazin za pravedno obrazovanje

Čitajte Školegijum u 2018. godini

Školegijum redakcija

Filmska lektira

Živjela kraljica

Nikola Bešlić

E-espresso

Uloga odjeće na ispitu

Školegijum redakcija