Nova čitanja

E-espresso

Imate tremu kad javno nastupate? Vježbajte sa psom!

Školegijum redakcija

12.10.2016

Psi kao publika

Foto: Amer Tikveša

Direktorica Centra za poslovnu komunikaciju poslovne škole Kogod u Washingtonu, Bonnie Auslander, odlučila je pokrenuti projekat i pomoći studenti(ca)ma da se riješe treme, teškoća ili anksioznosti prije javnog nastupa. Jednostavno, studentice i studenti će prezentacije pripremati uz pomoć posebno treniranih pasa. Danas, kada se psi koriste za razne vrste terapija, na nekim je univerzitetima čak uvedena praksa da se prije ispita studenti i studentice druže sa psima jer maženje pasa na njih djeluje pozitivno.

Jessica Lewinson, studentica druge godine, vježbala je svoju prezentaciju sa dva psa, Teddijem i Ellie: Kad ih gledate, morate se smiješiti. Mislim da mi je to dalo priliku da svoju prezentaciju doživim sa određene distance, jednostavno sam se pomjerila sa mrtve tačke na kojoj sam bila zapela.

U Školegijumu smo već pisali o uspješnoj inicijativi jedne knjižare u kojoj su koristili pse kako bi se djeca koja tek uče čitati oslobodila pri čitanju. Tada je svako dijete imalo priliku čitati priču jednom psu.

U promotivnom letku stoji da obraćanje prijateljski raspoloženom psu koji, sam po sebi, nema predrasuda pomaže u snižavanju krvnog pritiska, smanjuje stres i podiže raspoloženje.

Dok su se smjenjivali prvi slajdovi, jedan je slušatelj ustao i počeo hodati po sali. Drugi je, teško i glasno dišući, pospano spustio glavu na klupu. Prezentatorica se nasmiješila i podigla glas, te počela gestikulirati, kako bi privukla pažnju publike. Da li je ovo tipična prezentacija ili pak, prezentacija sa psećom publikom? Složit ćemo se sa Jessicom, psi vjerovatno ne slušaju ništa manje pozorno nego neki od studenata na predavanjima.

Dodaju kako će se onima sa pretjeranom dozom samouvjerenja ponuditi da vježbaju sa mačijom publikom, koja će ih vjerovatno blijedo gledati, zijevati ili lizati šape, ne obraćajući puno pažnju na njih.

Pogledajte i video.

Prevela: Merima Dervišić

Najnovije

Filmska lektira

Ljubav

Nikola Bešlić

Filmska lektira

David Bowie: Posljednjih pet godina

Nikola Bešlić

Magazin za pravedno obrazovanje

Čitajte Školegijum u 2018. godini

Školegijum redakcija

Filmska lektira

Živjela kraljica

Nikola Bešlić

E-espresso

Uloga odjeće na ispitu

Školegijum redakcija