Obrazovna politika

E-espresso

Obrazovni sistem američke države Connecticut toliko je loš da je neustavan

Školegijum redakcija

14.11.2016

Američka borba za pravednije obrazovanje

Savezna država Connecticut ne ispunjava ustavnu dužnost da svakom djetetu obezbijedi adekvatno obrazovanje, zbog toga što ne postoji racionalan, jasan i testiran plan raspodjele finansijskih sredstava namijenjenih za pomoć u obrazovanju i izgradnju škola.

Ovo je jedan dio presude koju je donio sudac višeg suda savezne države Connecticut na završetku procesa pokrenutog prije jedanaest godina. Tada je neprofitna organizacija Koalicija za pravedno obrazovanje tužila državu za neravnomjernu raspodjelu fondova prema kojima se treba osigurati uspješno obrazovanje svakog djeteta.

Sudac Thomas Moukawsher pozvao se na podatke koji pokazuju kako raspodjela fondova znači da je obrazovanje djece u bogatim područjima mnogo bolje nego u onim siromašnim: 70% djece u bogatim područjima ostvarilo je zadovoljavajuće rezultate u testovima čitanja za treći razred, dok je na istim testovima u siromašnim oko 70% djece imalo nezadovoljavajući rezultat.

Zaključak presude nalaže državnim vlastima da iz temelja promijene sistem obrazovanja u narednih šest mjeseci. Dužnost im je na sudu predstaviti novi plan bolje raspodjele novca, uspostaviti standardni test na nivou države za sve srednje škole, sistem koji pokazuje da li su đaci koji završavaju osmi razred spremni da školovanje nastave u srednjoj školi, ali i promijeniti slab i neracionalan sistem evaluacije nastavnog kadra.

Sistem koji dozvoljava bogatim gradovima da otimaju novac koji siromašna mjesta očajnički trebaju od ustavne dužnosti da se svim đacima pruži jednako obrazovanje pravi smijuriju, rekao je ovaj sudac, čitajući trosatnu presudu ovog slučaja. Ovom presudom želimo otvoriti mogućnost razgovora, poboljšati rezultate obrazovanja svih učenica i učenika ove države i pomoći da ne bude ovolikih razlika među njima. Moramo se suprotstaviti statusu quo i hrabro djelovati, dodao je.

Tekst na engleskom možete pročitati ovdje.

Prevela: Merima Dervišić

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica