Obrazovna politika

Prazne internet ploče 20

Digitalno doba i spore informacije

Jasmina Bajramović

29.11.2016

U maju ove godine obilježili smo jubilarno deseto izdanje dodjele TeAr (Tabula Rasa) nagrade. Priznanja su uručena dosljedno zaslugama, svečanost je prošla uz ovacije i fanfare, ministarstva su sa lentama prošetala prugom podignutom trudom i znojem njihovih neradničkih akcija... i došlo je vrijeme da se, krajem kalendarske godine, dodijele nove jubilarne nagrade. Ko je bio (bez)vrijedan proteklih mjeseci, a ko je ipak odlučio ponešto i objaviti, pročitajte i pogledajte u nastavku.

Foto: CC0

Podsjetimo se veselja iz prethodne jubilarne tabule: Ministarstvo USK je odnijelo suverenu pobjedu sa osvojenih osam medalja, a FMON i SBK uredno slijede u nizu i zauzimaju nešto skromnije drugo i treće mjesto. MONKS je tabelarni prikaz izbjegao zahvaljujući velikom broju vijesti koje objavljuju na svojoj stranici na mjesečnoj bazi. Ovaj put je sličnu sudbinu izbjeglo i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, mada je imalo gafova u vidu T(r)abulanja sedmice. Tam-ta-ram, da li su se rezultati ovaj put promijenili? Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK može se pohvaliti sa dva zlata, tri srebra i dvije bronce – u totalu sedam medalja. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i športa ZHŽ ima, avaj, nešto manje zlata, ali zato ne kaska u srebru i bronci (tri). Naravno, tu je i naš veteran Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona sa zavidnim brojem zlatnih medalja: čak njih četiri. Čak se i nominovani za Zlatnu malinu mijenaju iz godine u godinu, ali je dobro znati da u TeAr možemo računati na izvjestan kontinuitet i pouzdati se u nepromjenljive rezultate. Ta nije vremenska prognoza, zaboga!

Pripremili smo vam i tabularni prikaz opisanog:

Ukoliko se pak niste zamorili od sumornih majstorstava naših Tabula zvaničnika, pogledajte i ovomjesečni prikaz nepostavljenih i neprikazanih vijesti klasificiranih po kantonu. Jer je to jedina validna klasifikacija:

Zlatna Tabula Rasa – Zanimljiva je stranica FMON-a, naročito ako se obrati pažnja na sadržaj vijesti. Kada ministrica Dilberović formalno čestita Svjetski dan nauke, tada je to samo pisana čestitka uz mantru o navodnoj naučno-istraživačkoj djelatnosti u koje federalno ministarstvo zdušno ulaže (tek nešto više od pola kartice teksta). Međutim, kada je riječ o najavljenom izučavanju bosanskog jezika kao izbornog predmeta u Turskoj, te o poklonjenoj opremi u vrijednosti od milion dolara za bh. škole u kojima se izučava turski jezik, onda je to razlog za bogati tekst o patriotizmu, odanosti, međusobnoj narodskoj ljubavi i bratimljenju. Bosne i Turske, da se razumijemo. Uz prateću galeriju fotografija jer je ipak riječ o svečanom prijemu. Uz podsjećanje ministrice Dilberović da mi u BiH moramo biti poučeni događajima koji su vrlo bolno ranili prijateljsku Tursku 15. jula i učiti na onom što se dogodilo njima da se ne desi nama. Mada sam kontekst turskih političkih previranja nema ama baš nikakve veze sa onim što se dešava u Bosni i Hercegovini, i mada to sveukupno nema ama baš nikakve veze sa obrazovanjem.  Hvala FMON-u za zdušno kandidiranje i osvajanje 21. Zlatne tabule, kao i T(r)abulanja sedmice koje ovaj put prikazujemo pripojeno sa nagradom.

Srebrna Tabula Rasa – Nerijetki stanovnik ove male podjele zlatnih, srebrnih i brončanih znački, HBŽ, i ovaj put dolazi do zaslužene pozicije, mada ne toliko manjkom vijesti koliko isticanjem jednog specijalnog naslova – U Vukovaru o domovinskom ratu učit će pet tisuća učenika završnih razreda osnovnih škola u BiH. Dalje u navedenoj vijesti čitamo odakle je potekla inicijativa (braniteljske udruge, između ostalog), a također možemo saznati da će sve finansijske troškove ove historijske ekskurzije na sebe preuzeti Vlada Republike Hrvatske. Dakle, mada bh. učenici počesto rade u devastiranim školama bez adekvatne opreme (naročito poslije poplava iz 2014), kada je riječ o historijskim časovima, vlade se jagme koja će potrošiti više novca. Lijepo napisano.

Brončana Tabula Rasa -  USK, Odjel za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta, Županija Posavska i ZHŽ u nešto više od mjesec dana od posljednje tabule nisu postavili niti jednu jedincatu vijest. Kada bismo rekli da ih je uhvatila pretpraznična groznica, ne bismo se prevarili. Ipak, teško je upravljati obrazovanjem jednog kantona.

Koliko su druga ministarstva bila vrijedna pogledajte u infografici.

Podsjetiti se i prethodnih kolumni.

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica