Obrazovna politika

Nagrade

Da li ima boljih od najboljih?

Amer Tikveša, Marko Vrljić

06.12.2016

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u Mostaru je jučer u Centru za kulturu održana svečana dodjela nagrada najboljim učenicima i učenicama osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2015./2016. godini. Ceremonija je nazvana „Znanjem u budućnost“.

Foto: Marko Vrljić

Po troje učenika osnovnih i srednjih  škola iz svakog kantona nominirala su kantonalna ministarstva obrazovanja, osim Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Županije Zapadnohercegovačke.

Veća medijska pažnja ovom događaju poklonjena je ove godine nego prethodnih zbog činjenice da se na spisku nagrađenih nije našao niti jedan učenik iz Bosna Sema institucija uprkos nizu internacionalnih uspjeha koje su neki od njih postigli iz fizike i matematike.

Nekoliko je protestnih pisama u vezi s tim upućeno na različite adrese, a neka od njih stigla su i na naš redakcijski mail. Jedno od njih potpisuje Admir Greljo, postdoktorski istraživač (fizičar) na Univerzitetu u Cirihu te docent na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Pismo je adresirano na federalnu ministricu obrazovanja Elviru Dilberović. Greljo je bio dobitnik srebrene medalje na Svjetskoj olimpijadi iz fizike 2008. te je ministricu podsjetio na značaj takvih uspjeha: Poštovana ministrice, ja znam koliko rada i znoja vrijedi jedna svjetska medalja iz fizike. Radi se o godinama svakodnevnog rješavanja komplikovanih računskih problema. Mišljenja sam da bi država, u čije ime je medalja osvojena, trebala slaviti a ne kazniti takav uspjeh.

Ove godine dvojica učenika iz Bosna Sema institucija osvojili su srebrenu medalju na Svjetskoj olimpijadi iz fizike. Radi se o Bahrudinu Trbaliću i Nermedinu Džekoviću. Nijedan od njih nije se našao na spisku najboljih učenika svojih kantona. Tačnije, Bahrudin je bio na spisku najboljih učenika, pa je potom uklonjen. Pitali smo ministricu Dilberović zašto se to desilo. Ministrica je odgovorila sljedeće: Imena delegiraju kantonalna ministarstva, a ukoliko Federalno ministarstvo uspostavi da nešto nije uredu sa kriterijima koji su potpuno jasni i javno dostupni svim građanima Bosne i Hercegovine, a nisu kao što se špekulira nikakvi tajni kriteriji. Taj učenik je bio delegiran kao jedan od troje najboljih iz srednje škole, a stajao je pored naziv da je to osnovna škola i mi smo samo to uočili da nam nije jasno kako pored njegovom imena stoji da je to osnovna škola. Nikakvog zahtjeva za uklanjanjem nije bilo. Ja ne bih da se miješam u rad i nadležnost kantonalnih ministarstava, a odgovornost da li je došlo do nečega  treba preispitati.

Odgovor, međutim, nije jasan s obzirom da na spisku na kojem se nalazi Bahrudin nema greške, uz njegove ime stoji tačan naziv njegove škole. Tim povodom kontaktirali smo i Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskog kantona. Pomoćnica tamošnjeg ministra za obrazovanje i nauku Mersija Jahić rekla nam je da su oni dobili dopis Federalnog ministarstva obrazovanja u kojem je od njih traženo da sastave listu najboljih učenika TK za projekat podrške najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola. Ministarstvo obrazovanja TK se odazvalo na taj poziv Federalnog ministarstva i u saradnji sa Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona sačinjena je lista od tri učenika osnovnih i tri učenika srednjih škola. Mi smo dopis dostavili 29. 6. 2016 godine i u tom dopisu je bilo sve u redu samo što je greška napravljena pored imena Bahrudina Trbalića, pisalo je Međunarodna osnovna škola Tuzla. Mislimo da je od šestog mjeseca Federalno ministarstvo, ako je uočilo grešku, moglo reagovati. (...) Federalno ministarstvo je nama tek 30. 11. 2016. poslalo novi dopis u kome nas je uputilo na tu grešku uz argumentaciju da Bahrudin Trbalić ne može biti kandidat jer je predložen iz osnovne škole i traženo je u tom dopisu da se delegira novo ime jer u protivnom će Federalno ministarstvo biti primorano da proceduru kompletira bez sporne nominacije.

Na našu konstataciju da postoji spisak na kojem se nalazi Bahrudin Trbalić, bez greške u nazivu škole, Mersija Jahić kaže: I ja sam taj spisak vidjela jučer, ali tek jučer. Meni je stvarno žao što je do ovog došlo. Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskog kantona nije imalo uopšte namjeru da se dođe u ovakvu situaciju, ali mi smo u nju dovedeni zato što je nama neko tek 30. 11. ukazao na grešku, a grešku je navodno čak i ispravio. Ja sam to vidjela, vjerujte, kad je izašlo na određenim portalima.

Spiskove smo dobili od učenika Bosna Sema institucija iz Kantona Sarajevo koji su također istupili u javnost u vezi sa slučajem. Pitali smo ih otkud im spiskovi. Rekli su da se aktuelni spisak nalazi na stranici FMON-a, a da su prethodni skinuli s iste stranice, samo ranije, tako da njega tamo više nema. Možete ga, međutim, pogledati ovdje.

Njih deset iz sarajevskih Bosna Seminih škola uputilo je protestno pismo ministrici Dilberović i ministru obrazovanja u Kantonu Sarajevo Elviru Kazazoviću. Neki od njih su ove godine donijeli i bronzu sa Svjetske matematičke olimpijade, o čemu smo pisali u posljednjem, šesnaestom, broju Školegijuma. U svom pismu izražavaju otvorenu sumnju da nisu na spiskovima najboljih učenika jer su učenici Bosna Sema škola. Dio pisma citiramo: Tražimo od Vas da preispitate odluke vašeg ministarstva. Ovo ne doživljavamo kao pitanje novca. Ionako novac koji smo ranijih godina dobijali kao nagrade, potrošimo na finansiranje troškova za odlaske na takmičenja. Ovo je ponajviše pitanje Vašeg odnosa prema nama takmičarima i svojevrsnih signala koje nam na ovaj način šaljete, poruku koju nam dajete. Ovo smo razumijeli kao poruku 'Neznanjem u budućnost!'

Kad je o novcu riječ, proglašeni najbolji učenici osnovnih škola dobili su jednokratnu novčanu pomoć u iznosu 400 KM, a srednjoškolci su dobili 540 KM.

Nisu još dobili odgovor ni od ministrice ni od ministra. Ministrica je, međutim, nakon dodjele nagrada dala kratku izjavu za medije o špekulacijama da izostavljanje učenika Bosna Sema institucija sa spiska najboljih i nagrađenih učenika ima političku pozadinu. Radi se o dosad nedokazanim optužbama da Bosna Sema institucije imaju vezu s Fethulahom Gulenom, u Turskoj glavnim osumnjičenim za pokušaj državnog udara: S obzirom na špekulacije koje se ovih  dana pišu u javnosti oko ovih nagrada, mislim da učenici koji su pisali pismo i udruženje fizičara i matematičara  itd., ne mogu govoriti o diskriminaciji zato što su prošle godine svi oni bili nagrađeni. Mislim da je ovo demokratska zemlja  i da se mora dati prostora i drugoj djeci koja su radila i zaslužila da budu nagrađena, jer mislim da to i jesu zaslužili.

Ostalo je nejasno šta je nedemokratski u tome što su učenici koji su pisali protestno pismo imali najbolja i međunarodna i domaća postignuća kada su u pitanju matematika i fizika.

U kriterijima i načinu odabira najboljih Federalno ministarstvo je u svom materijalu odredilo sljedeće: uspjesi u učenju i vannastavnim aktivnostima (školskim sekcijama, priredbama i sl.), ostvareni zapaženi rezultati na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima iz različitih nastavnih oblasti, sudjelovanje u društveno korisnom volonterskom radu te uspjesi u sportskim, kulturnim i drugim aktivnostima kao i primjereno vladanje u školi.

Nigdje ne stoji da neko ko je prethodno nagrađivan ne može biti nagrađen opet. Pritom nije jasno koji su to svi učenici Bosna Seme prethodnih godina bili nagrađivani. U postojećim kriterijima, iako se ministrica poziva na njihovu transparentnost, i dalje ostaje nejasna činjenica koji od navedenih ne ispunjavaju učenici Bosna Sema obrazovnih institucija. Ministarstva tu nisu bila transparentna u smislu otklanjanja bilo kakve sumnje u svoj izbor. Unatoč prozivkama, niko nije pokazao kako se šta od navedenog bodovalo i s koliko bodova, a na osnovu toga bi se dobio uvid u to da li su učenici Bosna Sema institucija slabiji ili bolji od izabranih.

Zahvaljujući tome, sumnja u političku pozadinu priče još je veća. Pogotovo što se sve ovo dešava par sedmica nakon što je otvoreno, iz političkih razloga, Bosna Seminom profesoru Aliju Lafciogluu oduzeto priznanje Plaketa Grada Sarajeva, o čemu smo pisali ovdje.

Najnovije

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica

Korak do kriminala

Sveta krava muzara Informatika

Nenad Veličković

Budžet

Krčmljenje bez računa

Nenad Veličković