Obrazovna politika

E-espresso

Školsko uo(kvir)ivanje

Školegijum redakcija

27.12.2016

Prijedlog zakona u Texasu: primorati škole da roditeljima otkriju seksualnu orijentaciju queer đaka

Foto: Alan MacDonald & Patrick Lilley

Senatorica Republikanske stranke u Texasu, Konni Burton predala je prijedlog zakona prema kojem bi se roditeljima u ovoj saveznoj državi omogućio pristup informacijama o generalnom fizičkom, psihološkom i emotivnom zdravlju đaka, kao i bilo kakve zabilješke napravljene od strane savjetnika/ca i nastavnika/ca. Zakonom bi se predvidjele disciplinarne mjere za sve škole i zaposlenike/ce koji odbiju da roditeljima daju uvid u ove informacije.

Ono što ovaj prijedlog u praksi znači jeste da bi nastavnici, na upit roditelja, morali otkriti informacije kao što su seksualna orijentacija ili rodni identitet.

Smatramo da ovakav zakon može naškoditi đacima, kazala je Sandra Howe, članica organizacije roditelja, članova porodice i prijatelja LGBT osoba. Ukoliko đaci porodici još uvijek nisu otkrili seksualnu orijentaciju, onda za to mora postojati dobar razlog.

Ukoliko roditelji nisu u stanju prihvatiti seksualnu orijentaciju djeteta, ovakvim činom bi se dijete moglo izložiti zlostavljanju ili nemaru. Smatra se i da bi rizik da ova djeca počine samoubistvo mogao porasti. Prisiljavanje na terapiju preobraćenja je još nešto na što aktivistkinje za prava LGBTQ osoba upozoravaju, s obzirom da se ova, naučno diskreditirana, praksa da se promijeni seksualna orijentacija osoba pokazala jako štetnom.

Povod za ovakav prijedlog zakona članovi republikanske stranke pronašli su nakon što je škola Fort Worth izdala smjernice za transrodne đake, prema kojima se roditeljima ograničava pristup određenim informacijama koje se tiču njihove djece.

Elliot Griffin, direktor tima ove senatorice, kazao je da su ovakve interpretacije prijedloga neadekvatne te je njihova namjera da se informacije saopće roditeljima samo u slučaju da ih zatraže od škola.

O zakonu će se raspravljati početkom sljedeće godine.

Prevela: Merima Dervišić

Tekst izvornika možete pročitati ovdje.

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica