Obrazovna politika

Prazne internet ploče 21

Veju webovi, mraz po stranici šara

Jasmina Bajramović

10.01.2017

Praznična atmosfera uveliko je obuzela naš obrazovni sistem! Zimske radosti su počele – u nekim školama traju po cijeli dan jer grijanja nema, no dobro – zašto bi to spriječilo naša ministarstva da idu na zaslužene odmore? Sve što možeš uraditi danas, ostavi za sutra!

Foto: Amer Tikveša

S rastom praznične euforije, web atmosfera je proporcionalno opada. U novembru su iznevjerila i najažurnija ministarstva poput Ministarstva RS-a (svega pet posta) dok su se neka najednom i popravila. Rado ću primijetiti da je Ministarstvo BPK sa pojačanom pažnjom počelo da postavlja vijesti i dešavanja iz svoje nadležnosti. Ipak, kao i tokom prethodnih praznika, prednjače čestitke, dobre želje i nadanja za Božić i Novu godinu. Ministarstvo USK, recimo, pokazuje da je jedino sposobno na kalendaru adekvatno prepoznati svaki praznik i „javnosti čestitati“ u svoje ime. Krenimo redom i pogledajmo kako se u prethodnih deset mjeseci stvari nisu promijenile:

Zlatna Tabula Rasa – Dok je postalo suvišno nagrađivati ministarstva bez ijedne vijesti – njihova neinventivnost u lijenosti je već repeticija – tako su i ministarstva do sada gotovo neuhvatljiva na kvantitavnim manjkavostima, ovaj put podlegla. Takvo je Ministarstvo Republike Srpske koje se uglavnom u svojih siromašnih pet informativnih postova skoncentrisalo, kao i uvijek, na interne entitetske potrebe. U tom je duhu vijest o novom didaktičkom sredstvu pod nazivom „Igrom kroz Srpsku“ koje je predstavljeno u 20 predškolskih ustanova u RS-u. Također, u okviru akcije „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Sprske“ podijeljeni su prikupljeni paketići za djecu Kosova i Metohije. Super akcija. Bilo bi još bolje kada bi sa istim žarom Ministarstvo radilo na spajanju djece iz susjednih entiteta, odnosno susjednih ulica...

Srebrna Tabula Rasa – Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke se, za razliku od prethodnih tabula, zdušno potrudilo da sa sebe pokuša skinuti ljagu povodom slučaja nagrađenih učenika na federalnom nivou iz novembra ove godine – objavljeno je tu detaljno press saopštenje u kojem se navode detalji slučaja, promjene pravilnika, navođenje iznosa koje je učenik (inače inicijator javne tužbe) dobio prethodnih godina od Ministarstva... I to je dobro i pokazuje da, kada se nužna potreba ukaže, administracija ipak zna da upravlja tastaturom i mišem. Ostatak godine, pak, nije ni bitan u sjeni ove informacije.

Brončana Tabula Rasa – „Kafa sa ministrom za obrazovanje“ je jedna od ukupno dvije vijesti koje su postavljene na stranici ZDK. Kako pišu, riječ je o tradicionalnoj akciji  s ciljem iznalaženja „mogućnosti za poboljšanje uslova života i rada učenika srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona“. Na kraju, velike li slučajnosti, delegacija Mreže Vijeća učenika zahvaljuje i pohvaljuje ministra Sinanovića na njegovoj spremnosti da sasluša i pomogne Vijeće u njihovim akcijama. Kako li će javnost to znati kada Ministarstvo nikada ništa slično nije objavilo na svojoj stranici?

Statistiku u vezi s web (ne)radom ostalih ministarstava pogledajte u infografici.

Pročitajte i prethodne tabule.

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica