Medijska kultura

Prazne internet ploče 22

Brojke sa tendencijom (pr)opadanja

Jasmina Bajramović

31.01.2017

Čak i one stranice na kojima smo brojali treću generaciju paučijih nastambina uspjele su početak godine i najdepresivniji mjesec dočekati sa nekoliko prigodno depresivnih informacija. Zavalite se i uživajte (konačno, tako se i administriraju web-stranice ministarstava) – zabava počinje.

 Započnimo prvu ovogodišnju tabulu sa kojim veveve iznenađenjem. Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK je u posljednja dva mjeseca aktivnije počelo održavati svoju stranicu te konačno možemo vidjeti i poneki obrazovni kutak iz do sada nedostupnog Bosansko-podrinjskog kantona. I Kanton 10 ugodno iznenađuje: čak pet vijesti, a makar dvije (to pouzdano znamo) nisu vezane za početak drugog polugodišta! Zeničko-dobojski kanton prati informativne portale sa vijestima o nefunkcionalnom grijanju u većem broju škola u svom resoru – jedna od depresivnih informacija koje smo spomenuli. Kako smo dosta nenaviknuti na pohvale, krenimo u pokude:

Zlatna Tabula Rasa – Smatramo da obje administrativne jedinice (FBiH i RS) podjednako zaslužno mogu učestvovati u sponzorisanju prve Zlatne (i još zlatnije!) Tabule. Ne samo da kvantitetom vijesti kaskaju za pojedinim kantonima (a podsjetimo, pokrivaju kudikamo veće područje), već su se okrenuli ispostavom i interpretacijom događaja (jasnije u nastavku). Federalno ministarstvo kao lajt-motiv koristi svoje nedavno uspostavljeno partnerstvo sa turskim ministarstvom obrazovanja i uvođenje bosanskog jezika kao izbornog predmeta u turskim školama jer domovina je majka, a jezik je dio domovine. Ne, to nije sastav na temu Domovina i jezik, već zvanična izjava ministrice obrazovanja. S druge strane, RS udara jednako teškom artiljerijom – put svetosavlja, odnosno obilježavanje Svetog Save u istoimenim školama sa ministarskom naznakom da se vratimo na put svetosavlja kao put istinskog učenja.

Srebrna Tabula Rasa – Sada je vrijeme za razotkrivanje kvantitativne misterije (samo što nismo napisali – kvantitativnog viška) iza pojedinih webova koji se do sada nisu oglašavali usprkos našim upornim prozivanjima. Sve što je rečeno novim informacijama jeste da je škola počela, odnosno formalno je naznačen početak drugog polugodišta. Ministarstva sa ovim dragocjenim uvidom u stanje jesu Brčko distrikt, Županija Posavska, SBK, HNŽ, HBŽ – ukupno njih pet. Pa super, vidimo ih onda krajem godine sa informacijom o kraju školske godine.

Brončana Tabula Rasa – Nekoliko puta smo napomenuli da je ova nagrada gotovo suvišna s obzirom da predstavlja skoro pozitivnu priču u odnosu na prve dvije nominacije. Ovaj put brončana Tabula ostaje bez svog vlasnika. Više sreće drugi put.

O broju tekstova na stranicama drugih ministarstava informišite se na našoj infografici.

T(r)abulanje mjeseca:

Djeca u centru pažnje

Ministarstvo prosvjete i kulture RS

Već sam naslov golica: Djeca u centru pažnje... hmmm. Gdje bi djeca inače bila nego u centru pažnje – makar na stranici ministarstva obrazovanja? Vijest dalje kaže da je ministar Dane Malešević posjetio OŠ Sveti Sava u Istočnom Novom Sarajevu kako bi uručio didaktički materijal potreban za rad defektologa/inje u ovoj ustanovi. Ovo je jedina škola u RS-u sa zaposlenim/om defektologom/injom te se slažemo sa ministrom – poklonjena didaktička pomagala će sigurno olakšati rad i djeci i njihovom/oj pomagaču/ici. Odjednom, na sceni se pojavljuje i Sveti Sava, što je bio povod posjete ministra istoimenoj školi. Naime, riječ je o školskoj slavi pa je ministar ovu prigodu iskoristio kako bi posjetio djecu u Istočnom Novom Sarajevu. Ne želimo sugerisati da posjeta bez povoda nije nešto – ministar to potpuno razumije pa dolazi isključivo kada su u pitanju svečanosti religijske prirode. I ne samo da dođe s poklonima, već i poruči da je obilježavanje Svetog Save prilika za sve nas u prosvjeti da se podsjetimo svetosavskog nasljeđa i vrijednosti koje je u naše školstvo utkao ovaj srpski prosvjetitelj. Mada sve zvuči vrlo mudro, nećemo saznati o kojim je to vrijednostima i naslijeđu riječ, a da su i dalje relevantne za današnju prosvjetu.

Najslađe za kraj, svakako: direktorica škole Danijela Mrda na kraju izjavljuje/zahvaljuje ministru i ministarstvu za uručene materijale iii... ma, najbolje da navedemo potpun citat:

Ona je rekla da se u ovim aktivnostima očekuje podrška resornog ministarstva, te zahvalila ministru za posjetu i uručen didaktički materijal, što potvrđuje da Vlada Srpske ravnopravno brine o svim školama u Republici Srpskoj.

Nejasno je da li je direktorica podvučeno izjavila na osnovu samo njoj poznatog uvida u činjenično stanje ostalih škola u RS-u; nejasno je da li se uopšte radi o njenoj izjavi ili je vrli autor ovih redaka odlučio da mu nekako baš fali dobar zaključak koji će pritom biti blagonaklono dočekan. Također, nije baš jasno kako situacija u jednoj školi i naprasna ministarska posjeta dokazuju da isti tretman dobijaju sve ostale škole ili je redovnoj posjetiteljici ovih stranica nešto promaklo. Možda tajni dosije o podjeli didaktičkih sredstava tokom drugih slava u drugim školama? Već će se otkriti nekako...

Pročitajte i prethodne tabule.

Najnovije

PRESSedmica

O čemu su izvještavali drugi

Školegijum redakcija

Prazne internet ploče 29

Bolje golub pismonoša nego web djelatnik

Jasmina Bajramović

Prazne internet ploče 27

Ljetna webtopija

Jasmina Bajramović

Medijska pismenost

Opsimenjavanje za dobrobit ljudi i pasa

Ines Haskić

Medijski tretman maloljetnika

U utrobi plavog kita

Armin Stefanović