Iz dječije perspektive

Top lista

Hitovi iz udžbenika

Enes Kurtović

31.05.2012

Školegijum predstavlja svoju top listu pjesama iz udžbenika muzičkog vaspitanja

No 5

Na petom mjestu top liste nalazi se tradicionalna meksikanska pjesma "La kukarača", zbog zabavnog teksta u kojem se spominje biljka lakog halucinogenog dejstva u vrtićima poznatija kao "gandža". Neki autori udžbenika ne daju prijevod teksta, a neki ne navode riječi, objašnjavajući djeci da je pjesma napisana "na nama nepoznatom jeziku".

No 4

Na četvrtom mjestu top liste hitova nalazi se navijačka himna FK Crvena Zvezda "Igrale se delije", koju djeca veselo pjevaju uz pomoć nastavnika (valjda vatrenog „zvezdaša“). To je i najbolji način da djeca steknu neophodno znanje o poželjnom ponašanju za vrijeme boravka na fudbalskim stadionima.

No 3

Uobičajeno je da nakon iznenadne smrti neke zvijezde poraste interes slušatelja za njegov/njen repertoar. Možda je to razlog što je na trećem mjestu libijska tradicionalna pjesma „Zane nil Abedeen“. Nostalgija za Gadafijem sigurno će zadržati ovu pjesmu još neko vrijeme na ovoj top listi.

No 2

Na drugom mjestu je super šlager, pjesma „Ja bih“ čiji tekst zaslužuje pažnju dostojnu posebnog eseja, a glasi: „Nisam za to da se sele iz svog gnijezda ptice b'jele/ Nisam za to da se čuje da se djeca iz sna bude/ Ja bih da se klinci maze/ i travnjaci da se gaze/ i jezici da se plaze/ i čitave da su vazne./ ja bih da se čokolade pakuju u dječje džepove/ da se sjaje od slobode oči dječje bosanske/ Ja bih da se djeca smiju/ porastu srca ko hljebovi/ Pa nek onda ako smiju Bosnu dirnu dušmani“

No 1

I na prvom mjestu slušamo "Bože, pravde", himnu koju ćemo naći u gotovo svim udžbenicima muzičkog vaspitanja, štampanih u Istočnom Sarajevu. Radi se o pjesmi koja je uzdigla predmet muzičko vaspitanje na ravan nacionalne grupe predmeta, a priču o konstitutivnosti naroda svela na običan trač zlih estradnih jezika. Vaše glasove i prijedloge za pjesme koje biste željeli imati u udžbenicima muzičkog vaspitanja, a samim tim i na ovoj listi, možete slati na adrese nadležnih ministarstava obrazovanja sa naznakom „ko pjeva, ne misli“.

I zato, pjevajmo do zore!

Najnovije

Ocjenjivanje nastavnika

Crvena olovka u rukama đaka

Anes Osmić

Matematika

Slonovska ljubav

Aldina Medija

Djeca pitaju...

Demistifikacija nastavnika

Anes Osmić

Priča

Mjesto za svakog

Denis Suljaković, Zerina Hadžić

Priča

Kuraž

Almina Džunuzović