Nova čitanja

Nasilje na internetu

Cyberbulling ne prestaje dolaskom djeteta kući

Anes Osmić

07.02.2017

Centar za društveno istraživanje Global Analitika 27. januara 2017. godine organizirao je konferenciju pod nazivom Zaustavimo nasilje na internetu.

Global Analitika

Na konferenciji je predstavljeno istraživanje o najvećim opasnostima na internetu koje je u posljednjih godinu dana realizirano na području tri kantona. Mjerile su se skale i stavovi ciljne grupe – 480 učenika i učenica osnovnih škola 8. i 9. razreda (po dva odjeljenja) i učenika i učenica 1. i 2. razreda srednjih škola (po dva odjeljenja), kao i predstavnika vijeća učenika tih škola. Na području Kantona Sarajevo saradnja je ostvarena sa školama pojedinačno, dok su u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Zapadnohercegovačkoj županiji škole odabrala ministarstva, uključujući gradsko i ruralno područje. Istraživanje se sastojalo od kvantitativnog (upitnici za učenike) i kvalitativnog dijela u obliku fokus grupa sa 107 nastavnika i stručnih saradnika sljedećih škola: Skender Kulenović, Isak Samokovlija, Srednja građevinsko-geodetska škola, Osnovna škola Cim, Šesta osnovna škola, Srednjoškolski centar Konjic, Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca, Gimnazija Široki Brijeg, Srednja srukovna škola Široki Brijeg, Osnovna škola Kočerin i Osnovna škola Biograci.

Djeca i mladi uvjerenja su da se njima ne može dogoditi nikakva opasnost na internetu, jer vjeruju da se znaju zaštititi i sigurno koristiti internet, a pri tome informatička (ne)pismenost roditelja dodatno doprinosi nekontrolisanom korištenju cyber prostora. Djeca i mladi izloženi su opasnostima najčešće od njima poznatih ljudi, i to najčešće njihovih vršnjaka. Istraživanjem se došlo i do podataka da učenici provode od četiri do šest sati dnevno na internetu. Upravo ta nekontrolisana upotreba u kombinaciji sa nedovoljnim znanjem i informisanosti o opasnostima koje vrebaju u cyber prostoru omogućavaju zlostavljanje putem interneta. Dijete može postati žrtva direktnim ili indirektnim putem (plasiranjem kompromitirajućih sadržaja, ličnih podataka koji se lahko mogu zloupotrijebiti). Iako ne treba zanemariti mogućnost da dijete može postati i zlostavljač tako što prepozna internet kao kanal putem kojeg može ventilirati svoje frustracije i nezadovoljstvo, odnosno zlostavljati svoje vršnjake ili nekoga iz svoje sredine – objašnjava direktorica Global Analitike Anesa Agović.

Preporuke koje su usvojili nakon završenog istraživanja predstavljaju prijedloge ne samo za roditelje i škole, već i za nadležne institucije. Ove preporuke će biti distribuirane svim nadležnim institucijama i predstavnicima vlasti na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou. Roditelji i nastavno osoblje škola ne mogu se samostalno educirati, već je potrebno u koordiniranoj saradnji i podršci nadležnih institucija i nevladinog sektora omogućiti im edukaciju i dodatno usavršavanje. Za suzbijanje i prevenciju nasilja među djecom i mladima neophodna je saradnja vladinog i nevladinog sektora, kao i pravosudnog i obrazovnog sistema.

Da li će ove preporuke biti usvojene ili će sve ostati samo na prijedlogu, Anesa Agović odgovara: Monitoring naših preporuka vršićemo samostalno uz saradnju svih onih sa kojima smo prethodno sarađivali, u smislu da smo omogućili da nas kontaktiraju stručni saradnici i nastavno osoblje škola, ukoliko primijete potrebu za reagovanjem u njihovoj školi. Takođe usvajanjem naše generalne preporuke, pokretanjem kampanje-inicijative za osnivanje specijalizirane ustanove Centar za zaštitu djece i mladih BiH, najprije ćemo osigurati podršku nevladinog sektora u BiH, te potom raditi na daljoj promociji i osiguranju zakonskog osnova za istu.

Zanimalo nas je i da li Global Analitika ima neku strategiju šta će biti ako se njihovi prijedlozi i preporuke ne ispoštuju. Kao predstavnici nevladinog sektora, a uz saradnju sa stručnjacima i drugim akterima u suprotstavljanju nasilja među djecom i mladima, Global Analitika će zagovarati dosljedno poštivanje svih relevantnih dokumenata koji se tiču zaštite djece od nasilja, s ciljem ostvarivanja najboljeg interesa djeteta. Konkretno, u vezi sa preporukama koje su proizašle iz našeg istraživanja, za koje utvrdimo da se ne poštuju od strane korisnika projekta, u saradnji sa nadležnim ministarstvima ukazaćemo na eventualne posljedice, te insistirati na provedbi preporuka.

Global Analitika je ovim istraživanjem napravila tek samo uvod u ozbiljnu temu o kojoj se ne govori toliko u školama i koja se pored tolikog svakodnevnog, verbalnog nasilja ne shvata još uvijek, nažalost, ozbiljnom. Ali ovo istraživanje značajna je početna tačka za svaki dalji korak i rad na ovom području zaštite djeteta.

 

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija