Odgojni aspekti

E-espresso

Djevojčicama manji džeparac

Školegijum redakcija

03.03.2017

Razlika u plaći između žena i muškaraca počinje u djetinjstvu

Foto: Ken Teegardin

Dječacima se, u prosjeku, daje 20 % veći džeparac. Međutim, daje im se i veća finansijska sloboda, džeparac primaju redovnije i manje ovise o tome da neko drugi upravlja njihovim novcem i kupuje stvari za njih.

Šesnaestogodišnji dječaci u Britaniji primaju u prosjeku 24,5 KM sedmično, bilo da se radi o džeparcu ili naknadi za obavljanje kućnih poslova, dok djevojčice istog uzrasta primaju oko 19,5 KM.

Ovo su podaci koje je objavila agencija za istraživanje tržišta Childwise. Prema njima, razlika u primanju novca u dobi između 11 i 16 godina može biti i do 30 %. Ovaj izvještaj se objavljuje svake godine, a zasnovan je na anketi u kojoj učestvuje 2000 djece školske dobi. Ovogodišnji je otkrio i kako su  poruke koje roditelji daju sinovima i kćerkama u vezi sa novcem dosta drugačije.

Podaci pokazuju kako je neravnoteža prisutna u načinu na koji roditelji obrazuju dječake i djevojčice o tome zbog čega je novac bitan, kao i o finansijskoj nezavisnosti. Dječacima se povjeravaju redovne isplate u gotovini, dok se u djevojčice češće moraju oslanjati na to da im drugi kupuju stvari ili u njihovo ime upravljaju novcem, navodi Jenny Ehren, menadžerica centra, te dodaje: Djeca usvajaju rodne prakse koje ih okružuju, bile one suptilne ili ne. Roditelji moraju biti pažljivi i ne pojačavati ovakve rodne razlike, dok u isto vrijeme pokušavaju obrazovati djecu da usvoje potrebne vještine i postanu sposobnim i nezavisnim odraslim osobama.

U Velikoj Britaniji razlika u plaćama između žena i muškaraca danas iznosi 13,9 %. Izgleda da ove razlike počinju kod kuće. Ovi podaci pokazuju kako djevojčice potcjenjujemo od rane dobi, kazao je Sam Smethers, izvršni direktor društva Fawcett, organizacije koja se bori za ravnopravnost u plaćanju između žena i muškaraca.

Prevela: Merima Dervišić

Tekst na engleskom možete pročitati ovdje.

 

Najnovije

Inovativna nastava

Pjeskoviti nauk

Hana Huskić

Glas roditelja

S nejakih pleća države u školske ruksake!

Damir Dvorniković

Djeca na ulici

Da li je ulica brižnija od države?!

Ines Haskić

E-espresso

Šta roditelji moraju znati o mikrobima

Školegijum redakcija

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Srušiti mit o djetinjstvu kao periodu apsolutne sreće i blagostanja

Lamija Begagić