Odgojni aspekti

Stepenice koje vrijede hiljadu riječi

Umjesto grbova i slika svetog Save, u školi su se našle stvari prave

Anes Osmić

19.03.2017

Skriveni kurikulum jačanja nacionalnog i religijskog identiteta djece u školama u BiH i nije toliko skriven. Za one koji znaju gledati i čitati između redova vidljiv je čim uđete u školu i malo bolje osmotrite enterijer. Vjerski i nacionalni simboli su tu kako bi svaki dan uzgajali i kod djece po izlasku iz škole ustoličili što čvršći, jasniji i čišći nacionalni i(li) religijski identitet.

Foto: Anes Osmić

Osnovna škola Vladislav Skarić u Sarajevu kreativnim uređenjem stepenica pokazuje da djeca pak pored nacionalnog ponosa i snage religijskog jedinstva trebaju i mogu u školi usvojiti i još neke vrijednosti. Ispisujući formule iz fizike, hemijska jedinjenja, pravopisna pravila, dječje pjesmice te životne mudrosti na školske stepenice, ova škola svojim uređenjem enterijera pokazuje da su znanje, poštovanje, mudrost, radost i igra vrijednosti i principi koje djeca u školi trebaju da usvoje. Sve više nacionalnog, a sve manje racionalnog odgoja i obrazovanja djece u školama razlog su za oduševljenje autora ovog teksta dekorom koji upućuje na znanje, rad, marljivost, posvećenost te opće humanističke vrijednosti.

Meho Pirić, direktor Osnovne škole Vladisav Skarić, za Školegijum je kazao da su ideju preuzeli od druge škole, ali da su je proširili i dopunili formulama iz fizike, hemijskim spojevima, pravopisnim pravilima, dječjim pjesmicama te raznim životnim mudrostima. Istaknuo je da su za ovu akciju dobili brojne pohvale.

Kako izgleda unutrašnjost vaše škole i kakve vrijednosti po uređenju enterijera škola u kojoj radite ili se školujete njeguje? Ideološko-političke ili univerzalne? Šaljite Školegijumu slike iz svojih škola sa komentarima šta vam se dopada po pitanju enterijera, a šta ne.

 

 

Najnovije

Inovativna nastava

Pjeskoviti nauk

Hana Huskić

Glas roditelja

S nejakih pleća države u školske ruksake!

Damir Dvorniković

Djeca na ulici

Da li je ulica brižnija od države?!

Ines Haskić

E-espresso

Šta roditelji moraju znati o mikrobima

Školegijum redakcija

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Srušiti mit o djetinjstvu kao periodu apsolutne sreće i blagostanja

Lamija Begagić