Prazne internet ploče 24:

Slovo o praznini

06.04.2017

Mada su dosadašnji rezultati bili iznimno predvidljivi, ponekad (samo ponekad) desi se da na pojedinim stranicama iznebuha iskrsne čudna biljčica zvana vijest. Kako joj izuzetno oštra klima i nepovoljni uslovi ne odgovaraju, uskoro uvene i lagano izblijedi, a ostaje tek sjećanje da ste zaista na portalu jednog umiruće-živućeg ministarstva obrazovanja.

Ilustracija: Pete Linforth

Kako je u uvodu spomenuto, doista su pojedina ministarstva skočila sa nule na vrtoglave dvije informacije koje samo pokazuju nevičnost i neiskustvo administratora u ovom tegobnom poslu. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK uspjelo je “pozvati” na javnu raspravu o Nacrtu zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Ma koliko je važna sama vijest, još je važnija činjenica da u historijatu dodjele Tabule Rase na ovoj stranici gotovo i nije bilo vijesti – sada možete zamisliti o kakvom se pomaku radi. Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa ZHŽ po drugi put zaredom postavlja 2 (dvije!) vijesti, mada sa nejasnim i smušenim naslovima (Završna konferencija projekta BHQFHE) gdje se tek klikom na vijest može saznati o kakvom se projektu radi. Kada smo kod naslova, postoje i one koji djeluju kao da su izvučeni iz uvoda teksta i tako ostavljeni jer... pa, jer web to dopušta. Recimo, Moć i autoritet čelnika u vlasti, nastavnog osoblja i reforme u obrazovanju bile teme razgovora premijera Konakovića i učenika OŠ Safvet beg Bašagić naslov je (a moglo bi se reći – i sam sadržaj informacije) na portalu MONKS-a. Pa krenimo u ocjenjivanje:

Zlatna Tabula Rasa – Osim fotografije raskošnog buketa ruža uz prigodnu osmomartovsku čestitku koja će tu vjerovatno stajati do narednog praznika – ništa na stranici FMON-a nije bogato. Nikakvih konkretnih vijesti nema: pored objave o međunarodnom takmičenju pisanja pisama i poziva za UNESCO finansiranje projekata iz oblasti kulture (pritom, ovo su vijesti koje se pojavljuju svake godine u otprilike istom periodu), na stranici ne možemo saznati ama baš ništa vezano za događanja, odluke, sastanke, finansiranja i sl. u nadležnosti ministarstva, a iz mjeseca u mjesec situacija je gora.

Srebrna Tabula Rasa – Kao i sestrinska stranica po nadležnosti, i Ministarstvo prosvjete i kulture RS ima svoju politiku postavljanja vijesti. Mada kvantitativno ponešto iskaču iz prosjeka, sadržajno znaju da zadiru u politiziranje i forsiranje nacionalističke retorike. Takav je slučaj sa povremenim, ali vrlo intenzivnim pisanjem o projektu “Spojimo srpsku djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” o kojem je u Tabuli već bilo riječi. Čak su četiri vijesti/najave posvećene dolasku djece sa Kosova i Metohije u Republiku Srpsku, a čitav je projekat, sudeći po pisanju press službe, od izuzetnog značaja za obrazovanje u ovom entitetu. Kaže ministar da je značaj ovog projekta u tome što se spajaju kompletne porodice. Prijateljstvo među djecom svakako valja graditi, ali ne kroz jeftino politikantsko spletkarenje kako se to radi na leđima obrazovnih institucija.

Brončana Tabula Rasa – Ovaj put ovo prestižno priznanje dodjeljujem ministarstvima koja su se vratila u anonimnost postojanja, a to su Ministarstvo nauke, kulture i sporta USK i Odjel za obrazovanje u vladi Brčko distrikta. Za potonju stranicu nije pomoglo niti pretraživanje kompletne mjesečne baze vijesti iz svih sektora vlasti ovog distrikta. Tamo, naprosto, škole ne postoje. Mada postoje Internacionalni univerzitet i Evropski univerzitet.

O radu ostalih ministarstava informirajte se kroz infografiku.

Pročitajte i prethodne tabule.

J. Bajramović