Medijska kultura

Prazne internet ploče 24:

Slovo o praznini

Jasmina Bajramović

06.04.2017

Mada su dosadašnji rezultati bili iznimno predvidljivi, ponekad (samo ponekad) desi se da na pojedinim stranicama iznebuha iskrsne čudna biljčica zvana vijest. Kako joj izuzetno oštra klima i nepovoljni uslovi ne odgovaraju, uskoro uvene i lagano izblijedi, a ostaje tek sjećanje da ste zaista na portalu jednog umiruće-živućeg ministarstva obrazovanja.

Foto: Pixabay / Pete Linforth

Kako je u uvodu spomenuto, doista su pojedina ministarstva skočila sa nule na vrtoglave dvije informacije koje samo pokazuju nevičnost i neiskustvo administratora u ovom tegobnom poslu. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK uspjelo je “pozvati” na javnu raspravu o Nacrtu zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Ma koliko je važna sama vijest, još je važnija činjenica da u historijatu dodjele Tabule Rase na ovoj stranici gotovo i nije bilo vijesti – sada možete zamisliti o kakvom se pomaku radi. Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa ZHŽ po drugi put zaredom postavlja 2 (dvije!) vijesti, mada sa nejasnim i smušenim naslovima (Završna konferencija projekta BHQFHE) gdje se tek klikom na vijest može saznati o kakvom se projektu radi. Kada smo kod naslova, postoje i one koji djeluju kao da su izvučeni iz uvoda teksta i tako ostavljeni jer... pa, jer web to dopušta. Recimo, Moć i autoritet čelnika u vlasti, nastavnog osoblja i reforme u obrazovanju bile teme razgovora premijera Konakovića i učenika OŠ Safvet beg Bašagić naslov je (a moglo bi se reći – i sam sadržaj informacije) na portalu MONKS-a. Pa krenimo u ocjenjivanje:

Zlatna Tabula Rasa – Osim fotografije raskošnog buketa ruža uz prigodnu osmomartovsku čestitku koja će tu vjerovatno stajati do narednog praznika – ništa na stranici FMON-a nije bogato. Nikakvih konkretnih vijesti nema: pored objave o međunarodnom takmičenju pisanja pisama i poziva za UNESCO finansiranje projekata iz oblasti kulture (pritom, ovo su vijesti koje se pojavljuju svake godine u otprilike istom periodu), na stranici ne možemo saznati ama baš ništa vezano za događanja, odluke, sastanke, finansiranja i sl. u nadležnosti ministarstva, a iz mjeseca u mjesec situacija je gora.

Srebrna Tabula Rasa – Kao i sestrinska stranica po nadležnosti, i Ministarstvo prosvjete i kulture RS ima svoju politiku postavljanja vijesti. Mada kvantitativno ponešto iskaču iz prosjeka, sadržajno znaju da zadiru u politiziranje i forsiranje nacionalističke retorike. Takav je slučaj sa povremenim, ali vrlo intenzivnim pisanjem o projektu “Spojimo srpsku djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” o kojem je u Tabuli već bilo riječi. Čak su četiri vijesti/najave posvećene dolasku djece sa Kosova i Metohije u Republiku Srpsku, a čitav je projekat, sudeći po pisanju press službe, od izuzetnog značaja za obrazovanje u ovom entitetu. Kaže ministar da je značaj ovog projekta u tome što se spajaju kompletne porodice. Prijateljstvo među djecom svakako valja graditi, ali ne kroz jeftino politikantsko spletkarenje kako se to radi na leđima obrazovnih institucija.

Brončana Tabula Rasa – Ovaj put ovo prestižno priznanje dodjeljujem ministarstvima koja su se vratila u anonimnost postojanja, a to su Ministarstvo nauke, kulture i sporta USK i Odjel za obrazovanje u vladi Brčko distrikta. Za potonju stranicu nije pomoglo niti pretraživanje kompletne mjesečne baze vijesti iz svih sektora vlasti ovog distrikta. Tamo, naprosto, škole ne postoje. Mada postoje Internacionalni univerzitet i Evropski univerzitet.

O radu ostalih ministarstava informirajte se kroz infografiku.

Pročitajte i prethodne tabule.

Najnovije

Prazne internet ploče 29

Bolje golub pismonoša nego web djelatnik

Jasmina Bajramović

Prazne internet ploče 27

Ljetna webtopija

Jasmina Bajramović

Medijska pismenost

Opsimenjavanje za dobrobit ljudi i pasa

Ines Haskić

Medijski tretman maloljetnika

U utrobi plavog kita

Armin Stefanović

Tabula Rasa 26

Prazna pločo, ko li mi te piše

Jasmina Bajramović