Obrazovna politika

Lex pronto 2

Predmet: Ukor zbog lopate

Nenad Veličković

24.04.2017

Drugo u nizu pisama predsjedateljici Skupštine Kantona Sarajevo Ani Babić. Bit će ih još, svakodnevno, sve do sjednice Skupštine na kojoj će Zakon biti dat na usavajanje.

Poštovana predsjedateljice Skupštine Kantona Sarajevo,

profesorice Babić,

Pišem Vam ohrabren rezultatom mog prethodnog pisma Vama, u kojem sam, pod uslovom da prihvatite moj tadašnji prijedlog, obećao podrobnije objašnjenje.

Da Vas podsjetim: ukazao sam na veliki broj pravopisnih grešaka u tekstu Prijedloga Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, pozivajući Vas da odložite njegovo usvajanje, iz razloga koji su daleko dublji i ozbiljniji od brkanja č i ć.

Pišem Vama, jer od svih zastupnica i zastupnika u Skupštini Vi imate najviše razloga za oprez i zabrinutost. Vaše će ime, naime, stajati ispod tog zakona, ako se usvoji, i možda postati sinonim za jedan komično neobrazovan akt o obrazovanju, predmet pravnih analiza i zasluženih ismijavanja.

Pišem Vam i kao kolegici, profesorici, koja zna da riječ obrazovanje ima veze sa obrazom, tj. da nastavnik jednako poučava riječima koliko i primjerom. Vi možete dati primjer desetinama hiljada đaka kako se donose važne odluke vodeći se savješću i znanjem.

Sve što treba da učinite jeste da zakon ne stavite na glasanje dok ne budete sigurni da su sva rješenja u skladu s (vašim) zdravim razumom, logikom i interesima djece. (Djece, naglašavam, a ne stranaka!)

Naprimjer, upitajte predlagača šta je mislio kad je predvidio članom 81. (Izricanje odgojno-disciplinskih mjera, stav 1, al. g) da učenike kažnjava zbog “posjedovanje oružja ili hladnog oruđa u prostorijama i dvorištu škole, na ekskurziji ili izletu, te tokom realizacije drugih nastavnih i vannastavnih aktivnosti”?

Šta je, poštovana predsjedateljice, hladno oruđe? Koji je to jezik, bosanski, srpski, hrvatski? (I opet koristim priliku da vas pitam, na kojem je od “zvaničnih” jezika napisan ovaj Prijedlog Zakona?)

Naš jezik (ovaj jedan, na kom je Prijedlog napisan, kako god ga ko zove) poznaje vatreno oruđe, i tada obično misli na artiljeriju. Poznaje i hladno oružje, kao naprimjer nož, bokser, paliju… Oruđe, ako nije vatreno, uglavnom je ono za rad: motika, ašov, krampa… Šta Vlada, poturajući Vam na potpis ovaj zbrzani, kompilirani, isprepisivani Prijedlog očekuje od Vas – da stanete iza zakona koji bi da kažnjava djecu ako/kad nose lopate tokom vannastavnih aktivnosti pošumljavanja?

Naravno, i ovo je sitnica, kao i ono brkanje č i ć, i gutanje slova, na koje sam Vam skrenuo pažnju, a Premijer priznao grešku i povukao Prijedlog. Jedna dobra lektura može to srediti. Ali šta ćemo sa “sitnicama” za koje lektor nije nadležan?

O njima ću Vam pisati sutra.

I prekosutra.

I tako svakog dana, do sjednice na kojoj ćete definitivno odlučiti dajete li ili ne dajete svoje ime i akademsko zvanje ovom i ovakvom Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju.

Najnovije

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica

Korak do kriminala

Sveta krava muzara Informatika

Nenad Veličković

Budžet

Krčmljenje bez računa

Nenad Veličković

Intervju

Nora Mahmutović: Veterinari smo, pobogu!

Ines Haskić