Obrazovna politika

Lex pronto 3

Predmet: Sakrivni jezik i 12 bezličanstvenih

Nenad Veličković

25.04.2017

Treće pismo Nenada Veličkovića predsjedateljici Skupštine Kantona Sarajevo Ani Babić. Povod: Prijedlog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju KS.

Poštovana predsjedateljice Skupštine Kantona Sarajevo,

profesorice Babić,

Kao što sam obećao/najavio, nastavljam da Vam predlažem pitanja koja ćete kao (nesuđena, nadam se) potpisnica Zakona o odgoju i obrazovanju postaviti Predlagaču, kad/ako ovaj predmet dođe na sjednicu pod Vašim predsjedanjem.

Da ne bih kod Vas i naših čitalaca ostavio (pogrešan) dojam da se bavim samo tipfelerima i lektorskim propustima, danas ću vam skrenuti pažnju na član 39. (Pedagoška dokumentacija i evidencija), i to prvi i posljednji stav:

(1) U školi se u elektronskom i materijalnom obliku vodi pedagoška dokumentacija i evidencija u skladu s propisom koji donosi ministar.

(5) Škole vode pedagošku dokumentaciju i evidenciju u skladu s propisom iz stava (1) ovog člana.

Molim Vas da upitate Predlagača koju informaciju daje stav pet, a koje nema u stavu jedan. Ako je potrebno, pustite mu usporeni snimak:

Prva rečenica:

šta se radi: vodi se

ko: ne znamo

šta se vodi: pedagoška dokumentacija i evidencija

gdje: u školi

kako: u skladu s propisom

Druga rečenica:

šta se radi: vodi se

ko: škole

šta se vodi: pedagoška dokumentacija i evidencija

kako: u skladu s propisom

gdje: ne znamo

Spajanjem ove dvije rečenice dobili bismo sljedeću:

(1) Škole vode pedagošku dokumentaciju i evidenciju u školi u skladu s propisom koji donosi ministar.

Možemo dopustiti da Predlagač ima problema s pogađanjem vlastitih misli iz prvog puta, pa su mu trebala dva pokušaja da promaši ono što je iz jednog mogao pogoditi, ali Vama i Skupštini kojom predsjedavate vjerujem da ne trebaju. I ne nasjedajte na objašnjenja da je ovo “pravni jezik”. Jer nije. Ovo je krivni jezik. Tj. sakrivni jezik. Jer mu je svrha da zbuni, zamuti, zavrti, pa da onda u toj nejasnoći od nikakvih propisa odlučuje bez ikakvih propisa.

Kad već pominjemo Predlagača, to je u ovoj fazi donošenja novog zakona Vlada, je li tako?

Međutim, nije Vlada godinu dana radila na ovom materijalu za pravnu sprdačinu. Ona je to dobila od ministra za obrazovanje (nauku, mlade itd.). Ali nije ni iz njegove glave ovo, nego iz glava Radne grupe, koju čini (dobili ste to u materijalima za 27. sjednicu: str. 71–89, sa prilozima, str. 90–118) 12 članova. Tih 12 članova je odgovorno za ovu bruku, a samo njihovih 12 imena ne znamo. Ko su ti ljudi, ispred kojih se sada prse Premijer i Ministar, oba nestručni i za pravo i za obrazovanje? Molim vas, kolegice profesorice i predsjedateljice Babić, da u svoje, moje i ime akademske odgovornosti postavite i to pitanje.

A sutra ćemo, javnosti radi, proći kroz tu proceduru… Možda Vam bude zanimljivo uputiti se malo iscrpnije u proces donošenja zakona koje potpisujete.

S poštovanjem,

Nenad Veličković

P.S. Širu analizu Zakona pogledajte ovdje.

Pročitajte i:

Lex pronto 2;

Paralelena opsevacija

Najnovije

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica

Korak do kriminala

Sveta krava muzara Informatika

Nenad Veličković

Budžet

Krčmljenje bez računa

Nenad Veličković

Intervju

Nora Mahmutović: Veterinari smo, pobogu!

Ines Haskić