Odgojni aspekti

Arhitektura i odgoj

Vrtić bez granica

Školegijum redakcija

05.05.2017

Bez pretjerane kontrole u najmlađoj dobi

Foto: Pixabay / Alan Robb

Arhitekta Takaharu Tezuka je 2007. godine u Japanu dizajnirao vrtić, u arhitektonskom smislu sličan fudbalskom stadionu. Radi se o prilično otvorenoj arhitektonskoj cjelini u kojoj djeca većinu vremena provode vani. Vrtić je kružnog oblika i jednim je dijelom natkriljen ravnom krovnom konstrukcijom. Kada su zatvorena, za vrijeme vremenskih nepogoda, djeca imaju pogled ka vani jer su zidovi od stakla. Djeca ipak većinu vremena provode u vanjskom dijelu, u sredini, igrajući se na travi ili na krovu koji je ravan, od drveta i uz to ispunjen drvećem po kojem se mogu penjati.

Kad stavite puno djece u tihu kutiju, neka od njih postanu jako nervozna. Ali u ovom vrtiću nema razloga da postanu nervozna jer nema granice – kaže u svom govoru za TED arhitekta Tezuka. U ovom vrtiću djeca nemaju gdje da se sakriju. Dizajner ovakvog vrtića smatra da je buka jako važna i da djeca već u ranom periodu, pogotovo kada žive u Japanu, treba da se naviknu na nju. Djeca bolje spavaju u buci. Ne spavaju u tihom prostoru. U ovom vrtiću, ova djeca pokazuju zadivljujuću koncentraciju na nastavi. Naša vrsta je odrasla u džungli s bukom. Oni trebaju buku. Također, možete pričati sa svojim prijateljima u bučnom baru. Ne trebamo biti u tišini.

Djeca pređu u prosjeku 4.000 metara trčeći i hodajući po vanjskom dijelu vrtića. Zbog toga imaju najbolje atletske sposobnosti u poređenju s djecom iz drugih vrtića. Vrtić je ovako dizajniran i uređen jer uprava roditeljima želi da pošalje poruku kako se djeca ne trebaju previše kontrolirati. Nemojte ih previše štititi. I oni se moraju nekad spotaknuti. Moraju zadobiti neke povrede. Na taj način djeca uče kako živjeti u ovom svijetu.

Tezuka smatra da je arhitektura sposobna promijeniti svijet i živote ljudi. Ovaj vrtić je jedan od takvih pokušaja.

Šta bi naši vrtići mogli naučiti i koje principe usvojiti od jednog ovako dizajniranog vrtića te kako ovaj vrtić stvarno izgleda, pogledajte ovdje.

Najnovije

Intervju sa spremačicama

Higijena međuljudskih odnosa

Anes Osmić, Merima Ražanica

Inovativna nastava

Pjeskoviti nauk

Hana Huskić

Glas roditelja

S nejakih pleća države u školske ruksake!

Damir Dvorniković

Djeca na ulici

Da li je ulica brižnija od države?!

Ines Haskić

E-espresso

Šta roditelji moraju znati o mikrobima

Školegijum redakcija