Obrazovna politika

Lex pronto 16

Predmet: Linafo depolitizacija

Nenad Veličković

08.05.2017

Predzadnje pismo Nenada Veličkovića Ani Babić. O navodnoj depolitizaciji obrazovanja u KS

Poštovana predsjedateljice Skupštine Kantona Sarajevo,

profesorice Babić,

U tihoj kampanji za usvajanje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju koju je Predlagač vodio u medijima, na društvenim mrežama i za skupštinskom govornicom, kao jedan od glavnih kvaliteta Prijedloga zakona isticala se depolitizacija. Tim terminom opravdavala se golema energija utrošena na pitanja upravljanja školama, sastava školskih odbora i ovlasti direktora.

Iskoristio bih ovo (predzadnje) pismo da Vas upozorim kako cijela ta retorika nema veze ni sa stvarnošću ni sa zdravim razumom.

Prvo, sa zdravim razumom nema veze jer je obrazovni sistem svugdje u svijetu aparat vladajuće ideološke opcije, pa je takav i ovdje. Politika vrišti iz ovog Prijedloga, od tendencije ka racionalizaciji, preko želje za kontrolom školskih odbora, do definisanja vrlo specifičnih i politički motivisanih nastavnih sadržaja.

Drugo, sa stvarnošću nema veze jer se godinama, praktično od rata naovamo, kadrovska politika u svim segmentima društva, pa i u obrazovanju, vodila stranačkim interesima. Očekivati od zaposlenika da sa danom donošenja novog zakona napuste svoja politička uvjerenja i odreknu se na tom principu izgrađenih socijalnih veza, naivno je i nerealno.

Ukratko, obrazovanje se ne može depolitizovati, ali se može donijeti odgovorna i transparentna obrazovna politika, umjesto prikrivenog politikanstva u obrazovanju. Zakon treba tome da služi, to da omogući i olakša.

A to znači da on mora biti rezultat transparentnog i detaljno obrazloženog i argumentiranog rada struke, a ne jedne uske interesne grupe, da mu cilj i svrha trebaju biti emancipacija pojedinaca, a ne manipulacija njima. 

Upravo zato je važno da Vi ovakav njegov prijedlog ne potpišete, a, ukoliko se ipak usvoji (što je, sudeći po broju ruku na daljinsko upravljanje, više nego izvjesno), da se tim simboličnim gestom založite za cilj koji ovaj Zakon promašuje – za kvalitetno obrazovanje u najboljem interesu svakog pojedinačnog djeteta. U protekle dvije sedmice dao sam Vam, vjerujem, više nego dovoljno stručnih i pravnih argumenata za takvu odluku. Sutra, u oproštajnom pismu, podsjetiću Vas na neke najvažnije.

Pročitajte prethodna pisma:
Lex pronto 15

Lex pronto 14

Lex pronto 13

Lex pronto 12

Lex pronto 11

Lex pronto 10

Lex pronto 9

Lex pronto 8

Lex pronto 7

Lex pronto 6

Lex pronto 5

Lex pronto 4

Lex pronto 3

Lex pronto 2

Paralelena opsevacija

Najnovije

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica

Korak do kriminala

Sveta krava muzara Informatika

Nenad Veličković

Budžet

Krčmljenje bez računa

Nenad Veličković

Intervju

Nora Mahmutović: Veterinari smo, pobogu!

Ines Haskić

E-espresso

O vojsci u školi

Školegijum redakcija