Uradi sam

Elektro umjetnost

27.05.2017

Kako napraviti slike koristeći stare komponente TV i radio uređaja.

Slike u galeriji su samo neke koje su radili učenice i učenici Srednje elektrotehničke škole Sarajevo sa profesoricom Sadžidom Džigal.

Prvo se odvoje matične ploče iz TV ili radio uređaja. Sa ploča je potrebno ukloniti sve komponente, što se može uraditi lemilicom. Topao zrak iz lemilice zagrijava kalaj, koji se topi, te se odvajaju komponente sa matične ploče. Odvojene komponente se sortiraju i ostavljaju sa strane kako bi se koristile za određeni željeni motiv konačne slike. Otopljeni kalaj sa matičnih ploča se isto tako odvaja kako bi se naknadno mogao iskoristiti. Za izradu ovakvih slika se može koristiti i izolacija sa žica koja se treba skinuti i sortirati po bojama.

Na očišćene matične ploče se nacrta željeni motiv, zatim se dio ploče, na koji će se postavljati određeni elementi, obloži tečnim ljepilom, a potom se motiv popunjava otpornicima, kondenzatorima, šarenom izolacijom sa žica. Za obrub motiva se mogu koristiti pletenice od žice ili ostaci kalaja.

Nakon što se motiv popuni željenim elementima, potrebno je preko nanijeti sloj ljepila, ostaviti da se sve osuši te prelakirati bezbojnim lakom.

Školegijum redakcija