Odgojni aspekti

Intervju sa Chuckom Norrisom, budućim ministrom obrazovanja u Vijeću ministara BiH

Dum-dum spiro spero

Enes Kurtović

06.09.2012

Nakon otkrića da će Chuck Norris biti imenovan za prvog ministra obrazovanja Bosne i Hercegovine novinar Školegijuma razgovarao je s njim u njegovoj vili na Bukvery Valley Hillu.

Školegijum: G. Norris, kako ste reagovali na ponudu aktuelnih vlasti BiH da postanete ministar obrazovanja Bosne i Hercegovine? Je li vas to iznenadilo?

Chuck Norris: Ne, to je bilo planirano još prije 20 godina, ali ja tada nisam bio slobodan, pa su u Dejtonu to ministarstvo ukinuli.

Školegijum: S obzirom na nacionalni ključ unutar Vijeća ministara, koji od konstitutivnih naroda vi predstavljate?

Chuck Norris: U mojoj pristupnoj besjedi na gori izložiću ideju da je noga najbolji ključ za zatvorena vrata. Ako noga nije drvena i ako vrata nisu gvozdena. U tom slučaju pomaže lijepa riječ. Ali nadam se da ona neće biti potrebna, i da će sva zaključana vrata biti otvorena, jer mi nemamo više vremena za nadmudrivanje pred zatvorenim vratima. Građani Bosne i Hercegovine imaju samo dva puta: ili u Evropu ili u Ameriku.

Školegijum: Preformulisaću pitanje. Hoćete li vi u Vijeću ministara po nacionalnosti biti Bošnjak, Srbin ili Hrvat?

Chuck Norris: Chuck Norris biće po nacionalnosti ministar. To znači da se neću razlikovati od ostalih nacionalista u Vijeću.

Školegijum: Recite nam nešto o vašem dosadašnjem iskustvu na području obrazovanja?

Chuck Norris: Radio sam na reformama obrazovanja u Sovjetskom Savezu, na Kubi, u Venezueli, Hondurasu, Nikaragvi i u još nekim zemljama sličnim Bosni i Hercegovini kojima su tri stvari bile zajedničke, a to su ove dvije: korupcija. Imam počasni doktorat iz primijenjenog prava, magistrirao sam pregovaračku kiropraktiku i ponosni sam vlasnik vozačke dozvole za tenkove i borna kola. U tom smislu smatram se obučenijim za ministarsku fotelju od većine sadašnjih ministara u Vijeću ministara.

Školegijum: Koje iskustvo iz vašeg dosadašnjeg rada očekujete da će biti presudno za vaš predstojeći angažman i za budućnost obrazovanja u BiH?

Chuck Norris: Smatram da su moja buduća iskustva presudnija i učiniću sve da me ona kao čovjeka i ministra obogate. Kinezi imaju jednu latinsku poslovicu koja glasi Dum dum spiro spero, što u prevodu znači ne može se ući u istu rijeku dva puta.

Školegijum: Recite nam nešto o svojim školskim danima, kakav ste đak bili?

Chuck Norris: (lagani smiješak i zamišljeni pogled) Ah, to su bili dani... Recimo, imao sam iz engleskog jezika crni pojas, obožavao sam da pišem ćirilicu latiničnim slovima... Moja ljubav prema knjizi potiče još od prvog razreda, kada sam pomagao bibliotekarki da opraši knjige udarajući njima po zidu. Sjećam se da sam bio očajan kad su me maknuli odatle, jer sam srušio zid između biblioteke i svlačionice za djevojčice.

Školegijum: Rijetki preživjeli prijatelji iz vaših školskih dana rekli su nam da ste u školi imali običaj da šamarate čitanke.

Chuck Norris: Sad ja trebam da kažem: učio sam pjesmice pameti? Znam taj vic, to je izmislio onaj mali meksikanac koji je išao sa mnom u razred, ne sjećam se je li se zvao Markes ili Engels.

Školegijum: Šta ste čitali kao učenik, ko je ste knjige podizali u školskoj biblioteci?

Chuck Norris: Jednom sam ih podigao sve odjednom, zajedno s policama. Zašto?

Školegijum: Pa zato što je za ministra važno da je obrazovan i načitan.

Chuck Norris: Ja mislim da je to nedovoljno ako je slab i smotan. Znate kako se kaže u diplomatiji: Čvrsta ruka, duga ljubav.

Školegijum: Kako ste se pripremili za vaš rad u BiH? Kako poznajete prošlost ove zemlje?

Chuck Norris: Upoznat sam vrlo dobro. Išao sam na sva tri kursa Historije, Istorije, i Povijesti i mogu vam reći da sam iznenađen koliko je ona apsolutno fantastična. Zemlja koja ima takvu prošlost ne treba da brine za svoju budućnost, to će bi ti slogan mog ministarstva.

Školegijum: Svaka čast! Pretpostavljate li, koji će biti prvi problem sa kojim će te ući u koštac?

Chuck Norris: Chuck Norris ne ulazi u koštac s problemima. Problemi ulaze u koštac sa Chuckom Norrisom.

Školegijum: Odlično. Otkrijte našim čitaocima, kako namjeravate riješiti problem dvije škole pod jednim krovom?

Chuck Norris: Jednostavno, napravio bih jednu školu s dva krova, od kojih bi jedan bio lijevi a drugi desni, ali tako da oba mogu biti i parni i neparni, zavisno od datuma. Normalno, tražio bih da se ispoštuje štenderska procedura, jer krov bez štendera je kao govno na kiši.

Školegijum: Reforma nastavnih planova i programa?

Chuck Norris: Svakako. Kung-fu će biti obavezni predmet u osnovnom i srednjem obrazovanju. Dvoumim se oko imena. Kungfunauka ili Kungfuetika. Mislim da se težište treba prebaciti sa inkluzije na kontuziju. Najmanje dva univerziteta otvoriće kung-fu akademije nastavnog usmjerenja, kako bi smo obezbijedili dobar nastavni kadar. Dok prva generacija ne diplomira, nastava će biti teorijska.

Školegijum: A seksualno obrazovanje, ili zdravstveni odgoj?

Chuck Norris: Nije potrebno. Mislim da je vjeronauka dovoljna. Kinezi imaju staru biblijsku izreku bonus penis paks in domus, što u prevodu znači u zdravom tijelu zdrav duh. Predložiću da ta izreka bude moto Vijeća ministara ako me izaberu za predsjedavajućeg.

Najnovije

E-espresso

Zašto se u vrtićima zabranjuju šljokice

Školegijum redakcija

E-espresso

Mlađoj su djeci zanimljiviji ukrasni papir i kutije nego pokloni u njima

Školegijum redakcija

Intervju sa spremačicama

Higijena međuljudskih odnosa

Anes Osmić, Merima Ražanica

Inovativna nastava

Pjeskoviti nauk

Hana Huskić

Glas roditelja

S nejakih pleća države u školske ruksake!

Damir Dvorniković