Medijska kultura

Tabula Rasa 26

Prazna pločo, ko li mi te piše

Jasmina Bajramović

30.05.2017

Portali bh. ministarstava obrazovanja osvježili su svoje proljetne kombinacije. Svoju sitničavost ostavite u drugom planu kada potiho kažete: “Ali proljeće je skoro prošlo, evo i ljeta!” Ne mari, važno je raditi na sebi, pa makar i koračajući unazad.

Nikada se nije desilo u jednogodišnjoj i bogatoj historiji Tabule Rase – bogatoj pokudama, naravno – da ova hronika mjesečnih dešavanja na web portalima ministarstava obrazovanja krene pohvalom. Međutim, zaista treba primijetiti da se nekoliko stranica naprosto promijenilo prvenstveno zbog popunjavanja onog čudnovatog prostora zvanog “vijesti”. Da li je to posljednji trzaj pred ljetni raspust ili se radi o promjeni politike pristupa vijestima, hm... Dok ne saznamo, možemo pogledati šta se ovih dana dešavalo u web-aktivnom Ministarstvu Bosansko-podrinjskog kantona: najava potpisivanja kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja, izračunato da će sve srednje škole imati po četiri odjeljenja učenika upisanih u prvi razred, dodjela studentskih kredita... Nevjerovatno ali istinito: čak i MONKS ovaj mjesec po broju informacija kaska za BPK. Vrijedi se nadati!

Zlatna Tabula Rasa – Vratimo se stilu dosadašnjeg izvještavanja: ako je rečeno da su ministarstva odlučila staviti u pogon svoje press-službe, to naravno ne znači da su određene ustanove odustale od svoje upornosti nepostavljanja informacija. Recimo – surprise, surprise! – Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Jedan od posljednjih u nizu čak četiri ovomjesečna posta jeste obavještenje da je ministrica Dilberović otvorila takmičenje iz programiranja “Fit Coding Challenge” na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru. Možemo reći da je puka slučajnost što je ministrica također uposlenica spomenutog Univerziteta pa su dvije (tri?) muhe ubijene jednim udarcem: i vijest za puk i protokolarni zadatak i malo odrađenih, zbog ministrovanja zapostavljenih, obaveza na Univerzitetu. Također, jedno filozofsko pitanje: da li je vijest to što je održano takmičenje iz oblasti programiranja ili to da je ministrica napravila svečani uvod?

Srebrna Tabula Rasa – Nek’ se vidi i nek’ se zna da je Ministarstvo obrazovanja Hercegbosanske županije ipak radilo na provođenju nekih aktivnosti. Iza vijesti potpuno banalnog i mehanički naškrabanog naslova “Brojne projektne aktivnosti rezultirale boljim okruženjem za svako dijete” stoji da je u ovom kantonu, uz pomoć UNICEF-a i vlada Švicarske i Švedske, sprovedeno nekoliko projekata: razvoj predškolskog odgoja i obrazovanja, uspostava Centra za rani rast i razvoj, uvođenje asistenta u nastavu te pravda za svako dijete. Sve pohvale za realizaciju projekta ako je urodio plodom. Međutim, mjesečno posjećivanje ove stranice nikad nije rezultiralo informacijom o ovom ili bilo kakvom sličnom obrazovnom projektu u ovom kantonu, čime se pospješuju dvije stvari: netransparentnost u provođenju projektnih aktivnosti te neinformiranost javnosti u pogledu bilo kakvih djelatnosti Ministarstva.  

Brončana Tabula Rasa – Ovaj put, s obzirom na ukupni score od nevjerovatnih 64 vijesti - što čini prosjek od ludih i impozantnih 4,9 vijesti po svakoj stranici – mogli smo ostati bez brončane Tabule Rase. No, tu su ministarstva obrazovanja USK i SBK koja je zaslužuju jer su se držala tradiocionalne taktike nedavanja znakova života od 3 do 5 mjeseci. Bravo za njih.

O radu ostalih ministarstava informirajte se kroz infografiku.

Pročitajte i prethodne tabule.

Najnovije

Pregled pisanja strane štampe o obrazovanju

U Londonu 81 % nastavnika razmišlja da napusti profesiju

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

UNICEF kreira pasoš za učenje

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

U SAD-u na izborima nikada više kandidatkinja-nastavnica iz Demokratske stranke

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

Šah kao kazna za maloljetne delikvente

Merima Dervišić

Pisanje strane štampe o obrazovanju

U Amsterdamu oko 8.000 djece nema dovoljno nastavnika i nastavnica

Merima Dervišić