Obrazovna politika

Građanska hrabrost

Kad gosti odu...

Emina Žuna

02.06.2017

Izvještaj s dodjele Nagrade Most za budućnost srednjoškolcima i srednjoškolkama Jajca

Foto: senzor24

Le pont pour l'avenir ili Most za budućnost je tek ustanovljena nagrada Udruženja frankofonih zemalja i odlučeno je da prva bude dodijeljena jajačkim srednjoškolcima i srednjoškolkama koji su se pobunili protiv podjele. Uručivanje nagrade se desilo jučer, 01.06., u holu Srednje strukovne škole u Jajcu, a ceremoniji su prisustvovali ambasadori i ambasadorice Njemačke, Rumunije, Austrije, Švicarske, šef misije OSCE-a, predstavnici Francuske ambasade, delegacije Evropske unije, kao i papini izaslanici. Ambasadorica Švicarke Andrea Rauber Saxer je prilikom uručivanja nagrade predstavnicima učenika istaknula da se žiri nije puno dvoumio oko toga kome da dodijeli prvu nagradu i da je izbor bio jednoglasan. Učenici i učenice su, kako je rekla, pokazali ogromnu moralnu hrabrost i zaslužuju divljenje zbog toga što su, pored svega što im je stajalo na putu, ustrajali u želji da ostanu zajedno. U zajedničkoj izjavi, koja je ovom prilikom predstavljena javnosti, stoji sljedeće: Uvjereni smo da poduhvati učenika iz Jajca mogu koristiti za primjer drugim građanima ove države. Od političara i lidera očekujemo da ispune svoju obavezu da mladima ponude kvalitetno obrazovanje koje će ih pripremiti za budućnost, a ono podrazumijeva i naučiti ih da žive skupa. Velika je čast ovo posebno priznanje dodijeliti učenicima koji se bore za bolje prilike i perspektive za sadašnju generaciju, ali i koji grade mostove za bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

Među prisutnim zvanicama su, osim učenika i učenica, bile i predstavnice neformalne grupe „Bolja škola“ koju najvećim dijelom čine profesorice koje podržavaju učenike i zalažu se za reformu škole i uvođenje jedinstvenog nastavnog plana. Nakon uvodne ceremonije, profesori, učenici i ambasadori su imali priliku da se upoznaju i porazgovaraju, a ambasadori su iz „prve ruke“ saznali o konkretnim problemima s kojima se jajački srednjoškolci susreću. Da stvar ne bi ostala samo na simboličkom nivou, učenicima i profesorima je obećana i finansijska podrška uz posredstvo OSCE-a, a dogovarani su i vidovi dalje saradnje.

Inače, iako su učenici do sada dobili mnoga usmena priznanja i pohvale za svoj aktivizam, ovo je prva prava nagrada koja im je dodijeljena i koja prema svom opisu zapravo potpuno odgovara ciljevima njihove borbe. Simbolički, ona podrazumijeva pohvalu stvarima kakve su hrabrost, borba, zajedništvo, solidarnost i ustrajnost i služi kao sjajna potvrda njihovog aktivizma. Nema sumnje da im je bilo veoma ugodno dok su bili u središtu pažnje svih tih visokih zvaničnika i da im ova nagrada može služiti kao daljnji podstrek i potvrda njihovog truda i zalaganja.

Međutim, većini medija, koji su izvijestili o ovom događaju, promaklo je da su među publikom koja je prisustvovala dodjeli Nagrade bili i predstavnici lokalnih SDA i HDZ, tj. oni koji direktno i odlučuju o budućnosti nagrađenih učenica i njihove škole. Podsjetimo, SDA se zalaže za otvaranje nove škole koja bi išla po bosanskom planu i programu, dok HDZ insistira na daljem postojanju škole koja bi išla isključivo po hrvatskom planu i programu.

Istina, načelnik Jajca Edin Hozan (SDA) jeste dao svoju formalnu podršku ideji jedinstvenog plana i programa i podržao inicijativu „Bolja škola“, međutim sve do same sprovedbe jedinstvenog eksperimentalnog plana, ako do nje uopće dođe, ostaje nepoznato na koji način će se ta podrška odvijati. S druge strane, predstavnici lokalnog HDZ-a su na sastanku s predstavnicima „Bolje škole“ ismijali ponuđeni nacrt kao i same predstavnike Inicijative, više nego jasno istaknuvši da se protive i samoj ideji zajedničkog plana i programa i dalje se zalažući isključivo za hrvatski plan i program. O tome su pisali i na svojoj web stranici i stoga veoma čudi njihovo prisustvo na samoj manifestaciji dodjele Nagrade za onu ideju kojoj se oni protive.

Dan nakon odlaska ambasadora iz Jajca i dodjele Nagrade još ne postoje nikakve naznake da se situacija po pitanju obrazovanja ikako promijenila i da je njihovo prisustvo i razlog zbog kojeg su dolazili imao ikakvog efekta na one koji imaju moć da tu situaciju promijene. Jajce je, pored prirodnih ljepota i historijskog i simboličkog značaja – što su stvari koje veoma brzo nauči svaki stranac – jedna duboko, u institucionalnom smislu a po nacionalnom kriteriju, polarizovana sredina. Sve gradske institucije i infrastruktura su podijeljeni između dvije vodeće nacionalne stranke, a hrvatska nacionalna politika ima monopol nad srednjim obrazovanjem i ne pristaje da ga se odrekne. Kao i u svim drugim sredinama, stranački vrhovi i vjerske zajednice zastupaju isto mišljenje. U tom smislu je značajno istaknuti prisustvo papinih ambasadora na prijemu koji su svojim prisustvom podržali učenike i njihovu borbu. Naime, činjenica je da đaci do sada nisu dobili zvaničnu podršku katoličke crkve u BiH i/ili u Jajcu i prisustvo papinih izaslanika budi nadu da bi se to moglo promijeniti.

Međutim, čak i ako od svega onoga što su strani ambasadori obećali jajačkim učenicima i učenicama sutra ne bude ništa, ostaje činjenica da su oni već nagrađeni, da njihov trud nije bio uzaludan. Ipak, nadati se da će se obećanja koja su im dali ispuniti i da će im ambasadori najmoćnijih zemalja svijeta biti i dalje saveznici na putu do konačne pobjede.

Pročitajte i tekst Mervana Miraščije: Stvaralački otpor.

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica