Odgojni aspekti

Kontracepcija

Mogućnost izbora

Anes Osmić

24.06.2017

Treći tekst o kampanji

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba sprovodi kampanju Moja stvar, moj izbor – Vrijeme je da saznaš više s ciljem da informira mlade i potakne ih na promišljanje o seksualnosti, reproduktivnim i seksualnim pravima i zdravlju.

Da li dva kondoma znače duplu zaštitu? Kako se kondom pravilno koristi? Koje sve izgovore mladi navode za nekorištenje kondoma? Da li hormonalne pilule povećavaju rizik od dobivanja raka? Može li kontracepcijske pilule nabaviti neko drugi za nas? Šta je sa pilulama za dan poslije? Kakva je to hitna, a kakva redovna kontracepcija?

Odgovore na ova i druga pitanja o kontracepciji možete pronaći u trećem videu kampanje Moja stvar, moj izbor – Vrijeme je da saznaš. Iako mladi misle da znaju sve o ovoj temi, u Hrvatskoj samo 7.500 djevojaka u dobi od 19 godina ode kod ginekologa ili ginekologice da razgovora o svom seksualnom zdravlju. Kada bi više razgovarali o ovoj temi, manje bi se sramili i ponašali bi se odgovornije prema sebi i drugima. Samo informirani i svjesni svojih prava možemo donijeti odgovorne odluke o svojoj seksualnosti i zdravlju, poštivajući sebe i druge.

Mladi imaju pravo slobodno i odgovorno planirati porodicu, zaštititi se i biti zaštićeni od spolno prenosivih infekcija i neželjene trudnoće. Imaju pravo na sveobuhvatne, jasne, tačne i znanstveno utemeljene informacije o različitim aspektima seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Imaju pravo na znanje i vještine koje će im pomoći da očuvaju vlastito seksualno i reproduktivno zdravlje te pravo na lako dostupna sredstva za kontracepciju (kondomi, pilule...). Djevojke i mladići imaju pravo zahtijevati korištenje kondoma za vrijeme seksualnog odnosa.

Treći i posljednji video u okviru kampanje pogledajte ovdje

Pročitajte i prethodna dva teksta o kampanji:

Pravo na pobačaj;

Kao mačka oko vruće kaše.

Najnovije

Međuvršnjačko nasilje

Zasjeda za zlo koje vreba

Lejla Reko Šarčević

Školegijum reportaža

Dječak ispod Zvijezde

Osman Zukić

E-espresso

Zašto se u vrtićima zabranjuju šljokice

Školegijum redakcija

E-espresso

Mlađoj su djeci zanimljiviji ukrasni papir i kutije nego pokloni u njima

Školegijum redakcija

Intervju sa spremačicama

Higijena međuljudskih odnosa

Anes Osmić, Merima Ražanica