Obrazovna politika

Upis u srednje škole KS

Online upis izbliza

Amra Muratović

30.06.2017

Jučer je na e-mail adresu redakcije Školegijuma pristiglo pismo čitateljke koja je opisala iskustvo online upisa svoje kćerke u jednu od srednjih sarajevskih škola. Iskustvo je frustrirajuće. Na sreću, problem je od trenutka kad smo tekst primili pa do njegove objave riješen. Tekst ipak objavljujemo jer ovo iskustvo nije jedino, a u tekstu je postavljen i cijeli niz pitanja koja iziskuju odgovore nadležnih čak i ako niko od djece ne bude prilikom upisa oštećen. Na jedno od njih smo i sami uspjeli naći odgovor. Radi se o troškovima cijelog projekta online upisa. Iz Ministarstva obrazovanja KS su nam rekli da se tačan iznos ne zna, ali da su troškovi procijenjeni na 30.000 KM. Nakon realizacije upisa moguće da će biti i veći.

Dok iz Ministarstva poručuju da u online sistemu upisa učenika u srednje škole na području Kantona Sarajevo „zapravo nema nikakvih problema i da se upis koji je počeo jutros u 9 sati (27.06.2017. op.a.)  odvija prema protokolu uz sitne tehničke probleme“, u stvarnosti to izgleda ovako:

Online upis je ove školske godine jedina mogućnost upisa u većinu srednjih škola u Kantonu Sarajevo. Jedna ili dvije škole nisu dijelom ovog sistema, no niti jedna od njih nije škola koju moje dijete želi da upiše. Ostao nam je, dakle, portal za online upis na adresi upis.emis.edu.ba, koji je za javnost je bio vidljiv još 20.06.2017. godine, no roditelji nisu mogli, uz šifru koju su učenici dobili nakon polaganja eksterne mature, pristupiti portalu radi provjere podataka.

Na spomenutoj adresi portala za online upis iz dana u dan se pojavljivala informacija da će „portal biti dostupan od sutra“ te da su roditelji i učenici u obavezi da provjere i validiraju podatke unesene na portalu (lične podatke i ocjene učenika).

Tek 27.06., na dan objavljivanja Konkursa za upis u prvi razred srednje škole, bilo je moguće prijaviti pogrešne podatke i to, prema dostupnim informacijama, samo putem „help deska“, odnosno online formulara instaliranog na portalu. E tu počinje agonija za roditelje i učenike čiji podaci nisu tačno uneseni u sistem. Bezborojne su prijave pogrešno unesenih podataka koje se rješavaju sa bar 24 - 48 sati zakašnjenja ili se ne rješavaju uopće.

Roditeljka sam učenice koja još uvijek nije u mogućnosti da validira svoje ocjene na online portalu, jer nisu tačne! Da ne bude zabune, učenici i roditelji nemaju mogućnost unosa ocjena. Kada se uz pomoć šifre prijavite na portal za online upis, tamo su već unesene ocjene (ili bi trebale da budu, jer je bilo slučajeva da neke ocjene nisu nikako upisane) iz predmeta važnih za pojedine srednje škole, unesen je prosjek ocjena iz šestog, sedmog, osmog i devetog razreda osnovne škole, te ukupni bodovi ostvareni tokom polaganja eksterne mature. Zadatak roditelja i učenika je da te ocjene uporede sa ocjenama koje se nalaze na svjedodžbi o završenoj osnovnoj školi i na uvjerenju o uspjehu učenika u VI, VII i VIII razredu. Ove dokumente učenici dobivaju u matičnoj osnovnoj školi po završetku polaganja eksterne mature. Podaci sa zvaničnih dokumenata i podaci na portalu za online upis učenika kod mog djeteta nisu bili isti, te nismo željeli validirati netačne podatke, a nastale greške smo prijavljivali. No, čim se ispravi jedna prijavljena greška, pojavi se druga. Od utorka, 27.06. naši dani izgledaju tako da pokušavamo na bilo koji način – odlascima u osnovnu školu koju je završila, odlascima u srednju školu u koju želi da se upiše, pozivima UTIC-u, koji administrira portal za online upis, pozivima svim prijateljima i poznanicima koji su u prosvjeti, pozivima roditeljima učenika koji su u istoj situaciji, saznati informaciju više.

Trenutna situacija je slijedeća, odnosno ovako se „sistemski“ rješavaju „sitni tehnički problemi“. Pozovete broj u Ministarstvu (033 562 132), date ime djeteta i ime škole koju je dijete završilo te opis greške (iako ste to prethodno bar 3 puta učinili! – najprije preko dostupnog online formulara, pa onda prijavom u osnovnoj školi koju je dijete pohađalo, potom prijavom preko poznanika koji „ima neku raju u UTIC-u“), e sad i četvrti put prijavite grešku direktno Ministarstvu, a Ministarstvo vam onda obeća da će pozvati UTIC da isprave grešku i uputi vas da pratite portal, pa ako greška ne bude ispravljena do kraja dana da se opet sutra ujutro javite.

Pritom, vi imate kod kuće čedo koje se devet godina trudilo da ostvari zavidne rezultate u školi, uspješno položilo eksternu maturu i čeka da klikne na odabranu školu i vidi svoje ime na rang-listi.

Kako ja tom djetetu da objasnim da EMIS, odnosno baza podataka u koju se unose lični podaci i učenička postignuća u osnovnim i srednjim školama, dakle, baza iz koje se štampaju zvanične svjedodžbe na kraju svake godine i portal za online upis ne komuniciraju?

Šta da odgovorim na pitanja koja glase: A zašto sada neko ne bi nazvao, kao što si i ti nazvala, i rekao gospođi iz Ministarstva da mu dijete ima sve petice? Zašto smo prijavljivali greške putem portala i u školi kada je moguće da se i ovako putem telefona izdiktiraju podaci? Zašto na portalu ne piše ono što mi piše u svjedočanstvu?

Kako da umirim dijete koje, poučeno iskustvom posljednja dva dana, nije više sigurno da li će do kraja upisnog roka biti ispravljeni podaci potrebni za upis, a naviknuto, u doba tehnologije, da kad se negdje online prijavi, dobije odmah ili u roku od sat vremena automatski odgovor od sistema koji funkcioniše?

I gdje da pronađem informaciju koliko je poreske obveznike u Kantonu Sarajevo koštao ovaj nefunkcionirajući online sistem za upis učenika u prvi razred srednje škole?

Molim za pomoć!

Najnovije

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica

Korak do kriminala

Sveta krava muzara Informatika

Nenad Veličković

Budžet

Krčmljenje bez računa

Nenad Veličković

Intervju

Nora Mahmutović: Veterinari smo, pobogu!

Ines Haskić

E-espresso

O vojsci u školi

Školegijum redakcija