Medijska kultura

Prazne internet ploče 27

Ljetna webtopija

Jasmina Bajramović

11.07.2017

Već smo dosta zagazili u svečarsko vrijeme raspusta – makar onih zvaničnih. Već se priča i o završenim upisima u srednje škole, dodjelama stipendija za novu školsku godinu, završetku radova na školskim zgradama prije početka nastave... Kad kažem “priča”, mislim više na šapat ili, tačnije, lijeno ljetno prijepodnevno žamorenje, tačno onako u skladu s dotokom web informacija naših ministarstava obrazovanja.

Flickr / Marcin Wichary

Previše bi bilo da dvije tabule zaredom počnu pohvalom, moglo bi se tu već i pričati o nekoj opasnoj teoriji kontinuiteta dobre prakse, pa da ne pretjerujemo. Međutim, ovaj mjesec je svoju stranicu (pored neizostavne bajramske čestitke) Ministarstvo obrazovanja USK obogatilo sa čak dvije vijesti od kojih jedna odaje s koliko neiskustva u postavljanju postova moraju da se nose. Riječ je o obavještenju za javnost u kojem stoji da JU KŠC “Ivan Pavao II” vrši upis u Opću gimnaziju i Srednju medicinsku školu, ali da nema dozvolu Ministarstva za upis u potonju. Rečeno obavještenje je postavljeno isključivo pod misterioznim naslovom “Obavještenje” i – naravno – samo je skenirano. Zašto izdvajam USK, a ne stavljam ga u neku od tri nagradne kategorije? Pa, jednostavno, to je USK.

Zlatna Tabula Rasa – Kao i prošle godine, i ovo ljeto ne donosi nikakvih većih noviteta u kategoriziranju ministarstava. FMON je gori nego ikada u svojim postovima – kao da je cjelokupan administrativni aparat uzeo kolektivni godišnji odmor – mada uvijek nevjerovatno ažurno postave čestitke za praznike. Kao da ih neko već godinama proziva zbog propuštene čestitke... S druge entitetske strane, Ministarstvo prosvjete i kulture RS već pokazuje znakove života i to u istom duhu kao prošle godine – otprilike dvadeset posto objavljenih vijesti tiče se kapitalnog projekta druženja djece iz RS-a i s Kosova i Metohije. Također, još je i posljednja vijest na ovoj stranici aktuelna, i to ona gdje ovo ministarstvo osuđuje izjave Ramiza Salkića o upletenosti vlasti RS-a u procese negiranja genocida i nepriznavanja ratnih zločina. Da se makar jednakim trudom angažuju na oživljavanju ne samo svojih stranica, već i bilo kakvih obrazovnih inicijativa!

Srebrna Tabula Rasa – Mada je TK od početka tabularnih pokuda uvijek dobro kotirao i uspijevao se izvući iz prve tri kategorije, u posljednje vrijeme ovaj trend se mijenja. Mada informacijama poprilično bogata stranica, tehnički kapaciteti i sam layout nikako nisu na nivou posla. Stranica izgleda kao skok u informatičku prošlost devedesetih, a konstantno imaju problema s padom servera te im je često nemoguće pristupiti. Složit ćete se da je poprilično besmisleno govoriti o kompjuterizaciji škola, online nastavi i upisima, interaktivnim web platformama, a samo Ministarstvo nije u stanju napraviti solidnu stranicu i uložiti u hosting.   

Brončana Tabula Rasa – U kvantitativno bogatom ovomjesečnom informacijskom prikazu MONKS-a čak se pet vijesti odnosi na ovogodišnji novitet – online upis u srednje škole. Ova je aktivnost uveliko promovisana posljednjih mjeseci i kroz medije kao jedan od odličnih projekata Ministarstva, koji će nevjerovatno olakšati dosadašnje procedure upisa i administrativnih peripetija. Nažalost, ovaj sistem (očekivano) nije sjajno funkcionisao – bilo je nekoliko prigovora korisnika i korisnica na poteškoće pri ovoj vrsti upisa. Na stranici Ministarstva nema nikakvih informacija o lošim aspektima online prakse kao da sama korisnička riječ ne važi ništa. Ukoliko vam je samo ova stranica izvor informacija, bit ćete uvjereni da sve savršeno funkcionira! Istovremeno, jedna od vijesti se odnosi  i na to da ipak sve škole nisu obuhvaćene online upisom – čak tri srednje škole nemaju mogućnost online upisa, a ova informacija se plasira nakon što je upis već počeo?!?

O radu ostalih ministarstava informirajte se kroz infografiku.

Pročitajte i prethodne tabule.

Najnovije

Pregled pisanja strane štampe o obrazovanju

U Londonu 81 % nastavnika razmišlja da napusti profesiju

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

UNICEF kreira pasoš za učenje

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

U SAD-u na izborima nikada više kandidatkinja-nastavnica iz Demokratske stranke

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

Šah kao kazna za maloljetne delikvente

Merima Dervišić

Pisanje strane štampe o obrazovanju

U Amsterdamu oko 8.000 djece nema dovoljno nastavnika i nastavnica

Merima Dervišić