Odgojni aspekti

E-espresso

Gdje godine nisu važne

Školegijum redakcija

15.07.2017

Međugeneracijski projekti sa obrazovnim ciljem

Foto: Pixabay / Claudia Peters

Škola Radclyffe jedna je od velikog broja škola u Britaniji koja provodi međugeneracijske projekte učenja sa ciljem da ojača vezu između starijih članova i članica društva i onih mlađih. Smatraju da se stvaranjem jače veze između ova dva segmenta društva otvaraju bitne prilike za učenje – i jednima i drugima.

Već petnaestu godinu zaredom dvanaestogodišnjacima se dodjeljuju starije članice društva, sa kojima obavljajući određene zadatke – razgovaraju o životu, djetinjstvu, poslu, školi i hobijima.

Maggie Hurley, menadžerica ovog volonterskog projekta, objašnjava kako se na prvoj sesiji djecu pita o tome šta misle o starijim ljudima i kako se odgovori najčešće mogu smatrati stereotipnima: da žive u staračkim domovima, ili da ne vide, odnosno ne čuju dobro. Na kraju projekta, tvrdi ona, djeca najprije nauče poštovati drugoga, a jedan od pozitivnih ishoda jeste i želja za uključenjem i doprinosom društvu.

BBC2 je također, 2015. godine, emitirao program u kojem su se spajali tinejdžeri i tinejdžerice akademije Oxford sa penzionerima i penzionerkama. U ovom slučaju polazna tačka bila je ta što su obje osobe prošle ili prolaze kroz slične situacije ili probleme (težak gubitak ili maltretiranje u školi, naprimjer).

Rad sa starijim ljudima pomoći će djeci da nauče usporiti. U današnje vrijeme navikli smo da se sve odvija tako brzo da ponekad pričamo u šiframa, ali stariji ljudi ne žive na taj način. Starija osoba nam može postati uzorom u životu i jako nas motivirati da postignemo nešto. Bitno je također da upoznajemo ljude koji nisu kao mi, jer nas to čini tolerantnijima, kazala je Linda Blair, klinička psihologinja.

Prevela: Merima Dervišić

Tekst u cijelosti možete pročitati ovdje.

Najnovije

E-espresso

Zašto se u vrtićima zabranjuju šljokice

Školegijum redakcija

E-espresso

Mlađoj su djeci zanimljiviji ukrasni papir i kutije nego pokloni u njima

Školegijum redakcija

Intervju sa spremačicama

Higijena međuljudskih odnosa

Anes Osmić, Merima Ražanica

Inovativna nastava

Pjeskoviti nauk

Hana Huskić

Glas roditelja

S nejakih pleća države u školske ruksake!

Damir Dvorniković