Obrazovna politika

Prazne internet ploče 28

O važnosti šutnje

Jasmina Bajramović

03.08.2017

13 ministarstava, 31 dan, 37 vijesti - bh. obrazovanje u brojkama

Manfred Antranias Zimmer / Pixabay

Možete pomisliti, jao, još jedna Tabula, sve uvijek isto, nikad ništa novo, ali je Tabula suštinsko mjesto spoznaje i otkrovenja. Naime, moguće je spoznati da nije, ustvari, greška ministarstava što ne stavljaju nikakve informacije o školstvu unutar njihovih okvira... Oni možda i ne znaju šta se dešava pa neće da prave budale od sebe. Istini za volju, teško je u državi od 3, 5 miliona stanovnika podijeliti ovlasti unutar 13 ministarstava! Plus godišnji odmori, plus tanki budžeti, plus tamo neke škole koje valja zatvoriti jer nema dovoljno učenika ni sredstava za njihovo održavanje... Ma dajte. Vratimo se brojkama, one nikad ne lažu: 37 je vijesti ukupno objavljeno na svih 13 stranica ministarstava od čega 18 samo u Kantonu Sarajevo, što ostavlja 24 vijesti ostalim dobitnicima. Podijelimo tu brojku sa 12 i dobijemo – prosječno dvije vijesti u 31 dan bivstvovanja u web sferi.

Zlatna Tabula Rasa – Idući tragom prethodno rečenog, možda bi bilo fer svim ministarstvima dodijeliti zlato, pa i onima koja postavljaju određene sadržaje. Zašto baš i njima, pitat ćete se – pa, da je do MONKS-a i njihovog sistema izvještavanja, neko naivan bi mogao misliti da je online upis u srednje škole bio pun pogodak koji sistemski nije nigdje iznevjerio (za jedine probleme koji se spominju su ustvari krivi roditelji i učenici zbog pogrešnog unosa informacija). Na stranici Ministarstva prosvjete i kulture RS-a također nema riječi o zatvaranju 15 područnih škola od početka nove školske godine zbog nedostatka učenika. Međutim, postavljen je intervju sa ministrom objavljen na portalu novi.ba gdje se, između ostalog, priča o obrazovanju u RS-u i gomili kapitalnih projekata, ali i ministru kao jednom običnom pčelaru nakon radnog vremena. Hm.

Srebrna Tabula Rasa – Drama u USK i dalje traje. Prva nevjerovatna činjenica je da postoji kontinuitet između sadašnjih i prethodnih objava o problematičnom osnivanju Srednje medicinske škole u okviru KŠC Ivan Pavao II. Druga nevjerovatna činjenica je da uopšte postoji sadržaj na rečenoj stranici pa makar on bio i skenirano obavještenje uploadovano na stranicu bez ikakvog dodatnog pojašnjenja. ZHŽ i SBK i ovaj put, naravno, nemaju niti jedne vijesti. Zanimljivo je da u majskoj analizi dokumenta Informacija o problematici mladih ZDK (na stranici istoimenog ministarstva) stoji da ova institucija u posljednje dvije godine nije provodila nikakve reforme u oblasti obrazovanja – istinu za volju, vjerovatno ni administratori nisu znali kakvu informaciju postavljaju inače ovu rečenicu ne bismo čitali na oficijelnoj stranici ministarstva.

Brončana Tabula RasaŠta reći, koju posluku porati: FMON ima jednu novu vijest na svojoj stranici. I Tuzlanskom kantonu opasno prijeti završetak zlatnog doba jer već mjesec dana nisu u stanju napraviti operativnu stranicu pa i u junu i julu nema mogućnosti pristupa. Aferim.

O radu ostalih ministarstava informirajte se kroz infografiku.

Pročitajte i prethodne tabule.

Najnovije

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 02

Množenje s nulom

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović

Saudin Sivro, predsjednik najbrojnijeg sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo  

Svjedočimo kvazireformama

Rubina Čengić

Reakcija na tekst Ko i kako u BiH zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Save the Children podsjeća na očuvanje dječije dobrobiti i zaštitu njihovih prava

Školegijum redakcija