Iz dječije perspektive

E-espresso

Nepravda školskih uniformi

Školegijum redakcija

05.08.2017

Tinejdžeri nose suknje u znak protesta

Foto: William Beechey: Portrait of William Ellis Gosling

22. juna, u Isca akademiji u Devonu, više od 30 dječaka na nastavu je došlo u suknjama. Neki su suknju posudili od sestre, neki su je kupili, a neki su čak i obrijali noge za ovu priliku.

Temperature su u ovoj sedmici rasle preko 30 stepeni, pa su mnogi dječaci pitali nastavnike da im dozvole da u školu dolaze u kratkim pantalonama umjesto u uniformi. Dobili su negativan odgovor jer je politika uniformi u školi da dječaci nose duge pantalone.

Odgovor im se nije dopao jer je, prema istoj politici, djevojčicama dozvoljeno da u školu dolaze u suknjama bez čarapa, dok su gole noge dječacima zabranjene.

Nastavnici su im, ironično, odgovorili da mogu i oni u školu doći u suknjama.

Dječaci koji su sutradan došli u suknjama u školu nisu kažnjeni, a direktorica, Aimee Mitchell, kazala je da su u školi svjesni kako će se politika uniformi morati ponovno razmatrati zbog visokih temperatura, te da će o promjenama odlučiti nakon što konsultiraju kako đake, tako i roditelje.

Ovaj buntovnički akt, međutim, proširio se i na druge škole u državi.

Djeca ne podnose nepravdu. Dječaci vide kako nastavnice u školu dolaze u suknjama, majicama kratkih rukava i sandalama, dok su oni primorani nositi duge pantalone i cipele, a stariji dječaci čak i sakoe. Jednostavno misle da nije pravedno da im se na ovoj vrućini ne dozvoljava da nose kratke pantalone, kazala je majka jednog učenika.

Prevela: Merima Dervišić

Tekst na engleskom možete pročitati ovdje.

Najnovije

Ocjenjivanje nastavnika

Crvena olovka u rukama đaka

Anes Osmić

Matematika

Slonovska ljubav

Aldina Medija

Djeca pitaju...

Demistifikacija nastavnika

Anes Osmić

Priča

Mjesto za svakog

Denis Suljaković, Zerina Hadžić

Priča

Kuraž

Almina Džunuzović