Metodika

Prikaz

Obrazovanjem protiv seksualnog nasilja

Anes Osmić

06.08.2017

Pravovremena informiranost o seksualnom nasilju pomaže djeci da ga izbjegnu

Ramstein.af.mil

U svakom odjeljenju uzrasta od 10 do 18 godina postoje četiri djeteta koja su preživjela određeni vid seksualnog nasilja i još četiri djeteta koja poznaju nekoga kome se neki vid seksualnog nasilja desio – stoji u Nacionalnoj studiji o društvenom problemu seksualnog zlostavljanja djece u Republici Srbiji. Prema istoimenoj studiji u ovom trenutku dvoje djece iz odjeljenja izloženo je seksualnom nasilju. U osnovnoj školi djeca seksualno nasilje objelodanjuju prvo porodici, koja po pravilu ne povjeruje djetetu ono što govori. Od 2/3 djece koja ispriča šta im se dogodilo, više od polovine osoba kojima su se povjerili ne poduzme ništa. Samo 7% njih prijavi slučaj nadležnim službama.

Jedan od najvećih uzroka ovakvog stanja jeste činjenica da se o ovoj temu u školi, porodici ili društvu generalno ne govori. 49% djece i mladih uzrasta od 10 do 18 godina prvi put su o temi seksualnog nasilja razgovarali upravo u okviru Nacionalne studije koju je 2015. godine proveo Incest Trauma Centar – Beograd, ženska nevladina služba koja se od 1994. godine bavi pružanjem psihološke podrške ženama i djeci koji su preživjeli seksualno nasilje. Da bi nastavnike, roditelje i mlade o ovoj temi adekvatno informirali te podučili ih kako da seksualno nasilje prepoznaju, reagiraju ili se sa istim nose Incest Trauma Centar – Beograd izdao je Obrazovne pakete za učenje o temi seksualnog nasilja nad djecom za vrtiće, osnovne i srednje škole u Srbiji u čijoj izradi je učestvovalo 27 autorica i autora, od kojih 23 ima iskustvo rada u redovnoj nastavi. Stručni tim autorica ove publikacije čine dr. Ljiljana Bogavac, Dušica Popadić i Snježana Mrše.

Obrazovni paketi nude konkretne, dovitljive i kreativne nastavne pripreme i materijale iz Srpskog jezika, Svijeta oko nas, Prirode i društva, Fizičkog vaspitanja i školskog sporta, Muzičkog vaspitanja, Građanskog vaspitanja, Biologije, Sociologije, Ustava i prava građana, Psihologije videći tako potencijal u svakom predmetu da detabuizira i demistificira temu seksualnog nasilja nad djecom. Ne postoji efikasnija prevencija seksualnog nasilja nad decom od učenja od vrtića do fakulteta o tome kako nasilje prepoznati i suprotstaviti mu se – kaže za Školegijum Dušica Popadić, direktorica Incest Trauma Centra - Beograd i jedna od autorica obrazovnih paketa

Ova publikacija može brojnim nastavnicima i nastavnicama, roditeljima, učenicima i učenicama, pomoći da shvate osjećanja djeteta ili mlade osobe koja je preživjela seksualno nasilje te podučiti ih kako da gledaju i reagiraju na (seksualnu) traumu.

Tretirajući pitanje seksualnog nasilja Obrazovni paketi donose načine, alate i metode pomoću kojih se sa učenicima i učenicama u razredu može razgovarati i o tome šta su to dobre i loše tajne, dobri i loši dodiri. Kakav može biti lični sigurnosni plan djeteta? Kako da dijete vjeruje svojim osjećanjima, a odrasli u iskaz djeteta? Kako je ključno da vršnjak vršnjaku vjeruje kad objelodanjuje svoje iskustvo seksualnog nasilja? Kako da dijete ne odustane u traženju pomoći dok se nešto ne promijeni?

Aktere i akterke uključene u odgoj i obrazovanje djece na naučno utemeljenim činjenicama, ova publikacija podučava o reproduktivnom i seksualnom zdravlju djece te nedvosmisleno poručuje da je seksualno nasilje nad djetetom krivično djelo ukazujući na širi aspekt ovog pitanja koji se tiče odgovornosti posmatrača te etičkog izvještavanja medija o toj temi.

U dugogodišnjoj praksi Incest Trauma Centra – Beograd, dijelovi ovih Obrazovnih paketa su korišteni u preventivnim aktivnostima, ali i u radu sa djecom koja imaju iskustvo seksualnog nasilja. Zato što nisu imala ova znanja unaprijed, djeca koja su preživjela seksualno nasilje bila su laka meta za počinioce.

Obrazovni paketi dostupni su na ovom linku.

Najnovije

Primjeri dobre prakse

Jedna večer s filozofijom ili kako objekt želi postati subjekt

Gabrijela Bešlić

Intervju

Kad nemaš udžbenik – napravi internet-stranicu

Školegijum redakcija

Alena Džebo o radu s djecom sa poteškoćama u razvoju

Besmisleno je pričati o inkluziji naglašavajući nečiju invalidnost

Zoran Ćatić

Djeca, komemoracije i spomenici

Odluka je na roditeljima

Saša Buljević

Primijenjena recenzija

Arheologija i san o veličini naroda

Saša Buljević