Odgojni aspekti

E-espresso

Mentalno zdravlje: vodič za škole

Školegijum redakcija

18.09.2017

Kriza mentalnog zdravlja kod djece

Tumisu / Pixabay

Damien Page, dekan Carnegie fakulteta na Univerzitetu Leeds Beckett, piše kako u Engleskoj postoji sve veća kriza mentalnog zdravlja kod djece. Navodi podatke koji pokazuju kako je između 2010. i 2015. godine u bolnicama zabilježen porast od 50 % u broju djece koja su pokušala sama sebe povrijediti. Iz Childline linije za pomoć djeci navode kako je sve veći broj djece pozivalo ovu liniju žaleći se na suicidalne namjere, te da se u posljednjih pet godina broj takvih poziva udvostručio.

U anketi iz 2017. godine, 79 % ispitanih nastavnika/ca izjavilo je kako primjećuje sve više stresa, anksioznosti i paničnih napada kod djece, ali i depresije, pokušaja samopovređivanja i poremećaja u ishrani. Nažalost, navode i kako se osjećaju nespremnima da pomognu djeci. Ovaj je profesor sastavio listu od pet stvari koje škole mogu učiniti.

1. U školi se mora razgovarati o mentalnom zdravlju, što će nam pomoći u razumijevanju i otklanjanju stigme. Djeca će tako biti svjesnija svog mentalnog zdravlja i neće oklijevati niti osjećati sram da traže pomoć. Kako? Na isti način, tvrdi on, na koji pričamo o fizičkom zdravlju ili zdravoj ishrani.

2. Djeca se moraju osjećati sigurnima u školi – što znači da se svaki incident maltretiranja mora riješiti, uključujući i ono putem interneta. On se poziva na studiju prema kojoj đaci koji imaju osjećaj pripadnosti i sigurnosti stvaraju zdrave odnose s drugim đacima i nastavnicama, i osjećaju se slobodnima izraziti svoje stavove. Takva atmosfera savršena je za poboljšanje mentalnog zdravlja đaka, smatra on.

3. Svima je potrebna podrška: od nastavnica, učiteljica, pedagoga, domara do direktora. Jedino ako su oni i one zdravi/e i imaju podršku na mjestu gdje rade, u stanju su pružiti podršku i pomoć đacima. Ukoliko osoblje prođe obuku o mentalnom zdravlju, bit će u stanju bolje odgovoriti na probleme koje imaju đaci, ali će i bolje obavljati svoj posao i s većim zadovoljstvom.

4. Nastavnici i nastavnice moraju znati kako da pruže pomoć, a direktori/ce treba da se izbore da svi/e prođu kroz osnovnu obuku o mentalnom zdravlju.

5. Moguće je pomoći. Postoje jako uspješni primjeri programa nastavnica mentorica, ali i đaka mentora, koji pomažu jedni drugima. Vannastavne sekcije i aktivnosti također su se pokazale jako korisnima jer đaci imaju priliku razgovarati o svojim osjećajima i razviti strategije koje će im pomoći u poteškoćama kroz koje prolaze.

Tekst na engleskom možete pročitati ovdje.

Prevela: Merima Dervišić

Najnovije

Roditelji za Školegijum

AntiOna

Neda Monti

Jedna priča iz Posušja

Djeca nisu boce

Zoran Ćatić

Skvot Blitz u Oslu

Podjele poslova na muške i ženske nemaju smisla

Saša Buljević

Intervju: Nikica Simić

Odgoj prije obrazovanja

Nenad Veličković

Kad Ministarstvo odlučuje

Pozorište protjerano iz škola u RS-u

Sandra Josović