Iz dječije perspektive

Za ljepši početak školske godine

Mali savjeti protiv (pred)školske anksioznosti

Školegijum redakcija

27.09.2017

Početak školske godine znači veliku promjenu za djecu jer se slobodni ljetni dani zamjenjuju organiziranom školskom rutinom. Nije čudno, onda, da mnoga djeca na prve časove odlaze plačući ili da ispoljavaju druge znakove anksioznosti, kao što je nesanica. Donosimo par savjeta za roditelje u prvim školskim sedmicama.

Flickr / Dean Hochman

Slušajte pažljivo

I budite na raspolaganju za sva pitanja. Ukoliko vam dijete želi ispričati neki događaj iz škole, odvojite vrijeme da ga pažljivo saslušate jer vaša pažnja može olakšati eventualnu zabrinost. Razgovor sa roditeljima predstavlja emocionalno utočište za djecu i pomaže im da nauče kako da objasne ono što osjećaju.

Budite precizni/e

Osim što ćete pažljivo slušati, nađite način da dođete do srži problema. Bitno je da roditelji spoznaju  šta je to što prouzrokuje anksioznost kod njihovog djeteta, da li prijatelji/ce, gradivo ili novi učitelj, kako biste problem riješili.

Neka djeca budu stručnjaci i stručnjakinje

Do rješenja morate doći uz njihovu pomoć - pitajte ih šta im je pomoglo kada su se jednom osjećali prestrašeno, naprimjer.

Pozitivno

Stvorite pozitivna očekivanja: koncentrirajte se na radosti školskog dana ili iskustva iz prošlosti u kojima je vaše dijete uživalo.

Spomenite prethodne uspjehe

Dajte im do znanja da su nekad prije prebrodila neku tešku situaciju, podsjetite ih na neki strah koji su prebrodila.

Razgovarajte s učiteljicom

Većina roditelja ne žele biti kao onaj dosadni otac koji svako malo dolazi u školu i jada se učiteljici. S druge strane, većina učiteljica zahvalna je na povratnoj informaciji jer i same svakodnevno pokušavaju doprijeti do svakog djeteta. Zašto mi ne bismo olakšali posao?

Vježbajte rutinu

Pripremite (i očistite) ruksak, torbicu za užinu, fascikle, pernice i školski pribor – sa djecom. To što ćete ih uključiti i na vrijeme pripremiti stvari, dat će mi osjećaj sigurnosti i kontrole nad situacijom.

Odglumite odlazak u školu

Otiđite sa djetetom do nove škole na sedmicu prije. Prošetajte do autobuske stanice na kojoj će čekati autobus. Za djecu koja su anksiozna činjenica da su već bila na nekom mjestu može značiti mnogo. Ukoliko postoji dan otvorenih vrata u njihovoj školi, nemojte ga propustiti.

Šta ću obući u školu?

Ovo pitanje može biti od velike važnosti, posebice za malo starije đake. Imajte razumijevanja za njihovu nesigurnost i pomozite im pri odabiru.

Odmor poslije škole

Dovoljno je 5 ili 10 minuta tišine ili neobaveznog razgovora u krugu porodice.

Treba vremena da se anksioznost prevaziđe

I nije za očekivati da se sva djeca priviknu odmah nakon prvog dana. Bitno je spomenuti kako anksioznost postoji i kod roditelja, te kako je važno da imaju na umu da djecu ostavljaju sa profesionalcima i profesionalkama. Djeca imitiraju i preuzimaju obrasce ponašanja od roditelja, pa je zbog toga bitno da se u školi osjećaju ugodno.

Originalni tekst možete pročitati ovdje.

Najnovije

Srednjoškolci o kulturnoj baštini BiH

Iako je pogrešno postavljena, kaldrma je završila na cekerima i bedževima

Saša Buljević

ASuBiH u Trebinju i Posušju

Gomila nesklada

Zoran Ćatić

ASuBiH i Omladinske zone u Hercegovini

Volim što sam Ero

Zoran Ćatić

Migranti u Bihaću

Djeca ne idu u školu

Dino Šiljak

Pred teškim odlukama o izboru srednje škole

Ponos škole – sajdžijski zanat

Hana Huskić