Obrazovna politika

E-espresso

Trump i islamske škole

Školegijum redakcija

07.10.2017

Ironično je da je osoba koja konstantno zagovara antiislamsku retoriku odgovorna za jeftiniji i jednostavniji pristup školama koje nastoje prenijeti islamske vrijednosti.

CC0

Sve je više roditelja u muslimanskim zajednicama u SAD-u zainteresirano da upišu djecu u privatne islamske škole – navodi se u članku koji je u julu objavio Huffington Post, razgovarajući sa Farhat Saddiqui, direktoricom škole u Floridi. Ona, naime, smatra da je Trumpova politika razlogom što sve više roditelja osjeća strah i nesigurnost od sve prisutnije islamofobije, pronalazeći rješenje u privatnim školama gdje će se njihova djeca osjećati sigurnima i gdje će se njihove vrijednosti poštivati.

Zanimljivo je kako je sistem privatnih škola, inače dosta skuplja i nepristupačnija opcija školovanja, mnogim roditeljima u SAD-u postao dostupna alternativa, nakon niza mjera i pritisaka Trumpove administracije da se program izbora škole maksimalno proširi i obogati. Ovakva politika znači da će mnoge porodice sa niskim primanjima moći priuštiti djecu školovati u privatnim školama, bile one islamske ili ne.

Ironično je da je osoba koja konstantno zagovara antiislamsku retoriku odgovorna za jeftiniji i jednostavniji pristup školama koje nastoje prenijeti islamske vrijednosti. Škola Youth Academy, čija je direktorica Farhat Saddiqui, već od 2001. godine uživa pogodnosti odluke republikanskog guvernera Jeba Busha. Naime, kompanijama i fizičkim licima u Floridi daju se znatne porezne olakšice ukoliko doniraju novac privatnim školama. Zbog toga danas skoro 40 % đaka ove škole ima stipendiju koja pokriva sve troškove njihove školarine.

Poznato je da je Betsy de Vos, sekretarka za obrazovanje u Trumpovoj vladi, jedna od zagovarateljica ovog zakona u Floridi, a smatra se da će i na federalnom nivou Trumpova administracija raditi u istom pravcu. Organizacije kao što je Savjet za islamske škole u Sjevernoj Americi, koje podržavaju i pomažu u akreditiranju privatnih islamskih institucija, smatraju da će Betsy de Vos biti njihovom partnerkom u nastojanju da ove škole budu dostupne većem broju đaka.

Prevela: Merima Dervišić

Tekst u cijelosti možete pročitati ovdje.

Najnovije

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović

Saudin Sivro, predsjednik najbrojnijeg sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo  

Svjedočimo kvazireformama

Rubina Čengić

Reakcija na tekst Ko i kako u BiH zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Save the Children podsjeća na očuvanje dječije dobrobiti i zaštitu njihovih prava

Školegijum redakcija

Privatnost djeteta u političkom marketingu

Ko i kako u Bosni i Hercegovini zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Nenad Veličković