Odgojni aspekti

E-espresso

Šta roditelji moraju znati o mikrobima

Školegijum redakcija

12.10.2017

Higijenski savjeti

Jack Gilber je naučnik koji radi na Univerzitetu u Chicagu i koji proučava mikrobne ekosisteme. Kada je postao otac, odlučio je da se pozabavi rizicima kojima su današnja djeca izložena kada dođu u dodir sa mikrobima. O tome je napisao i knjigu, a portal MindShift nam donosi najzanimljivija pitanja i odgovore koje su mu postavljali roditelji.

Na pitanje u čemu najčešće griješe današnji roditelji, odgovorio je: presterilizacija dječije okoline. Čim se djeca isprljaju, nastojimo ih očistiti, presvući, obrisati vlažnim maramicama i ne dopustiti da  prljavština dođe u kontakt sa njihovim licem.

Ruke treba prati, slaže se, ali djeci ne treba uskraćivati dodir sa životinjama. Vašem se djetetu, uvjerava vas, ništa loše neće desiti ako mu je pas polizao lice.

Umjesto gela za suho pranje preporučuje toplu vodu i sapun.

Pravilo od pet sekundi? Ne postoji, kaže on. Potrebno je tek nekoliko milisekundi da se mikrobi vežu za krišku hljeba namazanog džemom. Međutim, ukoliko ona nije došla u dodir sa jako opasnim patogenima (kojih nema u većini domova), nema rizika za djecu.

Djetetu je ispala cucla na pod? Poližite je i vratite mu je. Studija u koju je bilo uključeno 300.000 djece pokazala je da su djeca roditelja koja su ovo prakticirala razvila manje alergija, manje slučajeva astme i ekcema.

Također dodaje da su alergije popratna pojava nastojanja da previše zaštitimo djecu, jer tako njihov imunološki sistem postaje hipersenzitivan.

Na kraju poručuje kako djeca treba da jedu povrće jačih boja, posebice listove i lisnato povrće, kao i hranu bogatu vlaknima. I što manje šećera.

Ukoliko su uredno vakcinirana, dodaje, ne postoji nikakva prijetnja, štaviše, djeca će postati jačom!

Tekst u cijelosti na engleskom možete pročitati ovdje.

Prevela: Merima Dervišić

Najnovije

Roditelji za Školegijum

AntiOna

Neda Monti

Jedna priča iz Posušja

Djeca nisu boce

Zoran Ćatić

Skvot Blitz u Oslu

Podjele poslova na muške i ženske nemaju smisla

Saša Buljević

Intervju: Nikica Simić

Odgoj prije obrazovanja

Nenad Veličković

Kad Ministarstvo odlučuje

Pozorište protjerano iz škola u RS-u

Sandra Josović