Nova čitanja

Filmska lektira

Činovi smaknuća u buretu baruta

Nikola Bešlić

20.11.2017

The Gatekeepers, Act of Killing, Čefuri raus i Bure baruta filmovi su koje Nikola Bešlić preporučuje za ovu sedmicu

Foto: Iz filma The Act of Killing

Tema se sama nametnula za ovu sedmicu. Dva igrana i dva dokumentarna filma se bave njome. Dva igrana posredno, a dokumentarni filmovi direktno.

Kad sam bio još sasma mali mislio sam si kakva partizanka Mara i prenošenje poruke u pletenicama. Kad bismo pročitali kratku priču u čitanci tamo neke 1986. godine. Mislio sam si možeš misliti zaustavili ju Švabe na rampi/punktu, a ona poslije debate i pipkanja uspjela prenijeti poruku partizanima u pletenici? Bajkovito mi i, iskreno, smiješno to bijaše. A onda ludnica krenu '92. po Sarajevu i cijeloj BiH. Horor. Sjetio sam se namah svojeg humoresknog opanjkavanja partizanke Mare.

Neki dan sam bio u udruženju Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe. Nijedan film, nijedna pročitana knjiga nas ne mogu toliko osvijestiti o svoj bestijalnosti rata kao što to može direktan kontakt sa žrtvama ili vlastiti doživljaj, naravno. Ova posljednja rečenica zvuči kao floskula, znam, ali otiđite kad budete imali vremena poslušati makar samo jednu od priča. Sve će vam se samo kazati. Ne sumnjam da će vas gospođe tamo primiti, popiti s vama kafu i svojim primjerom vam pokazati šta je to borba za pravo na istinu, pravdu i sjećanje.

Nažalost, sva je prilika, slično kao u Act of Killing da je bivša država propustila kazniti sve zločince iz Drugog svjetskog rata i taj goli užas smo proživjeli ponovno u devedesetim.

O ratu treba misliti i aktivno, na osobnoj razini, iz dana u dan djelovati kontra svih pojavnosti koje ukazuju na njegovo rađanje. I, da, treba biti iskren i napisati kako istorija/historija/povijest nije hrpa nepovezanih incidenata, ona je slijed događanja, promišljeni rezultat politike i politika koje svuda po svijetu vode i traju sad već vijekovima.

Samo nas obrazovanje, mir i ljubav mogu spasiti. Tako, da ne dužim dalje, zaguglajte sami Act of Killing. Ovdje donosim samo jednu od rečenica iz jednog osvrta/opisa: "Kao što film otkriva, Indonezija je zemlja u kojoj su ubice do dana današnjeg od strane mnogih slavljene kao nacionalni heroji." Ne miriše li vam Indonezija (pače, ne smrdi li vam) malo na Bosnu? A pogledajte i ostala tri filma. Neka vam njihove pokretne slike ostanu u glavi.

Nikad nije kasno i uvijek je vrijeme za pravdu, vrijeme za istinu

P.S. Toplo preporučam za pročitati knjigu Čefuri napolje! Gorana Vojnovića po kojoj je urađen film.

 

 

The Gatekeepers / RTS2 20.00 / ponedjeljak

Bure baruta / RTS2 22.50 / ponedjeljak // repriza u utorak RTS2 u 17.00

Act of Killing / FTV 23.10. / ponedjeljak

Čefuri raus! / HRT3 22.45 / utorak // repriza u srijedu HRT3 u 15.35

 

Najnovije

Filmska lektira

Irci i nadolazeća sapunica remek-djela

Nikola Bešlić

Filmska lektira

Murvanjski zakon

Nikola Bešlić

Filmska lektira

Ledeno doba, ostani kod kuće

Nikola Bešlić

Biologija

Bolje šišmiš u ruci, nego na fotografiji

Anes Osmić

E-espresso

Sexting

Školegijum redakcija