Odgojni aspekti

E-espresso

Mlađoj su djeci zanimljiviji ukrasni papir i kutije nego pokloni u njima

Školegijum redakcija

19.12.2017

Razmišljate o novogodišnjim poklonima za djecu? Rješenje je možda jednostavnije nego što ste mislili

Vjerovatno vam se desilo da potrošite dosta novca na kupovinu zanimljive, stimulirajuće i poučne igračke svom djetetu. Mnogi su roditelji također svjedočili kako djetetu kad otvori poklon interes za igračku znatno opadne, a centar pažnje postane pakovanje: ukrasni papir, kutije, mašne i slično.

Postoji objašnjenje koje će vam ove godine možda olakšati odabir novogodišnjeg ili rođendanskog poklona: kada se djeca do tri godine igraju sa kutijama, ukrasnim papirom i sličnim predmetima, ona u procesu razmišljanja ustvari koriste senzorna i fizička čula. Šta je ovo i šta mogu uraditi s ovim? Mogu li staviti ruku unutra? Šta još može stati u kutiju? – postavljanje pitanja je ključno za učenje u ovoj dobi, a igra koju sama kontroliraju pomaže djeci da uče i razvijaju kako lingvističke, tako i matematičke, kreativne, personalne i društvene koncepte.

Razlog je taj što su mlađa djeca prvenstveno fizička bića: koriste cijelo tijelo kako bi percipirala i reagirala na vanjski svijet. Upravo je ta percepcija ključna za razvoj mozga. To znači da skakanje, valjanje i sjedanje u kutiju u kojoj je bio poklon može djeci pomoći da spoznaju ko su i nauče nešto o svijetu koji ih okružuje. U ovom slučaju, naučit će o unutrašnjosti predmeta i konceptima zapremine i prostora. Njihova će se čula aktivirati i ohrabriti ih da nastave istraživati, što će otvoriti put kompleksnijim mislima i razvoju razumijevanja.

I ne samo da ćete im dati odličan poklon – to što ćete ih pustiti da se igraju sa svim ukrasima, kutijama i vrpcama znači da ćete povećati njihovu želju za znanjem, istraživanjem i izražavanjem kreativnosti. Drugim riječima, tako će se djelići mozga zaduženi za razvoj ojačati, što će rezultirati boljom osnovom za usvajanje znanja u budućnosti. Odličan poklon, zar ne?

Tekst u cijelosti možete pročitati ovdje.

Prevela: Merima Dervišić

Najnovije

Strani mediji o obrazovanju

Zlatokosa i tri medvjeda: šta je prevruće, a šta prehladno u pričanju priče

Merima Dervišić

Kulturne institucije u obrazovnom procesu

Djecu zanima, ali ko ih pita

Adnan Pečković

Roditelji za Školegijum

AntiOna

Neda Monti

Jedna priča iz Posušja

Djeca nisu boce

Zoran Ćatić

Skvot Blitz u Oslu

Podjele poslova na muške i ženske nemaju smisla

Saša Buljević