Medijska kultura

PRESSedmica

O čemu su izvještavali drugi

Školegijum redakcija

28.12.2017

Pregled najzanimljivijih vijesti iz rubrike PRESS za period 18. – 24. 12.

  1. Studenti u RS čekaju stipendije i po deset mjeseci – Zbog komplikovanih administrativnih procedura, stipendiranje studentica i studenata je spor proces. Ukupno vrijeme od početka akademske godine do prve isplate, u zavisnosti od davaoca stipendije, traje od oko tri i po mjeseca do 10 i više mjeseci. Davaoci stipendija, prema revizorskim izvještajima, znaju kasniti i od godinu i pol pa sve dok studenti i studentice ne diplomiraju. Situaciju otežava i netransparentnost izvještavanja ili davanja informacija o stipendiranju akademaca.
  2. Novi studentski dom u Mostaru će prve studente primiti u oktobru 2018. – Do sada su sagrađena četiri od ukupno pet spratova ovog zdanja, a planirano je da studentski dom prve studente primi u oktobru 2018. godine. Projekat je zamišljen kao kompleks koji će činiti četiri zgrade i restoran, a sve finansira turski grad Antalija.
  3. Iza najavljenih protesta u Banjoj Luci ne stoje studentski predstavnici – Iza studentskih protesta koji su na društvenim mrežama bili najavljeni za nedjelju u Banjoj Luci ne stoji nijedno studentsko predstavničko tijelo, prema riječima studentskih predstavnika. Međutim, rekli su da bi podržali određene zahtjeve poput smjene Zorana Babića, direktora SC Nikola Tesla, i transparentnije dodjele stipendija.
  4. Seks za početnike u prodavnici igračaka na Ilidži – Knjiga Seks za početnike autorice Jasminke Petrović pojavila se u prodavnici igračaka u Sarajevu te izazvala negodovanje roditelja koji su priručnik pregledali. Ovaj priručnik u Srbiji važi za tamošnji najznačajniji životni priručnik za mlade i njihove roditelje i profesore, a odobrilo ga je i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Roditelji tvrde da su neugodno iznenađeni ponudom ovakve publikacije, a posebno da je priručnik završio među igračkama i slikovnicama za djecu manjih uzrasta.
  5. Potpisan Kolektivni ugovor za osnovne škole u Livanjskom kantonu – Petar Galić, ministar obrazovanja u Vladi Livanjskog kantona, i predsjednik Kantonalnog odbora sindikata osnovnog obrazovanja Ante Klišanin potpisali su u četvrtak Kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja u LK. Ugovor je potpisan na godinu dana.

Najnovije

(PRESS)edmica u tragovima, 13.03.-20.03.

Škola za deset... dojava o bombi

Školegijum redakcija

(PRESS)edmica u tragovima, 06.-13.03.

U ružičastim oblacima donacija i napretka

Školegijum redakcija

(PRESS)edmica u tragovima, 27.02-05.03.

People versus Busuladžić – meč gdje dobri pobjeđuju (?)

Školegijum redakcija

(PRESS)edmica u tragovima, 20.02 - 26.02.

Projekti bez repa i glave

Školegijum redakcija

(PRESS)edmica u tragovima, 12-19.02.

Kladionicom ću te, nacionalizmom ću te

Školegijum redakcija