Medijska kultura

PRESSedmica

(PRESS)edmica u tragovima

Školegijum redakcija

08.02.2018

Pregled najzanimljivijih vijesti iz rubrike PRESS za period 29.01-04.02.2018.

Pexels/Pixabay.com

1. Nacrt zakona o udžbenicima na sjednici Skupštine KS-a – Nacrt zakona o udžbenicima Kantona Sarajevo, čiji je cilj korištenje jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji, ulazi u razmatranje. Polazni dokument za izradu tog nacrta bio je "Smjernice za pripremanje i odobravanje udžbenika, radnih udžbenika i drugih nastavnih sredstava za osnovne i srednje škole Federacije BiH", kojim se za određene nastavne predmete odobrava četiri, pet ili šest udžbenika i čime se stvara velika zabuna na početku svake školske godine.

 

2. Vlada RS-a obavijestila fakultete u RS-u da trebaju izbjegavati naučne skupove na nivou BiH – Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a obavijestilo je sve visokoškolske ustanove u RS-u da trebaju izbjegavati konferencije na kojima se negira nadležnost Republike Srpske. Šef Kabineta ministra prosvjete i kulture RS-a Novica Mitrović ocijenio je da je dopis Ministarstva o učešću domaćih profesora na naučno-stručnim konferencijama na nivou BiH za cilj imao da se spriječi samovolja pojedinaca koji samoinicijativno predstavljaju visokoškolske ustanove u kojima rade.

 

3. KS: Ime Osnovne škole „Mustafa Busuladžić“ ponovo predmet rasprave – Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedina Srna Bajramović pokrenula je inicijativu o stavljanju na dnevni red Skupštine odluku o imenovanju škole u sarajevskom naselju Dobroševići, a koja odnedavno nosi ime Mustafe Busuladžića. Inicijativi se pridružila i predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, zbog čega je angažovala stručnjake ne samo iz BiH već konkretno i iz Hrvatske, koji će čvrstim i argumentovanim faktima i dokumentima dokazati zbog čega se ova škola, ali i jedna sarajevska ulica, ni u kom slučaju ne trebaju tako zvati.

 

4. Bojkot nastave u zvorničkim naseljima – Bošnjačka djeca od 22. januara ne pohađaju nastavu u Područnom odjeljenju Liplje zvorničke Osnovne škole "Sveti Sava" zbog neriješenog pitanja naziva maternjeg jezika, odnosno neupisivanja bosanskog jezika u đačke knjižice. Od 1. februara protestu su se pridružili i učenici bošnjačke nacionalnosti u Područnom odjeljenju ove škole u Snagovu.

 

5. Uspostavljanje Centra za predškolski odgoj i obrazovanje djece sa teškoćama u razvoju u KS-u – Općinsko vijeće Novo Sarajevo na svojoj 15. sjednici usvojilo je Odluku o davanju na korištenje školskog objekta JU Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“, a u cilju proširenja djelatnosti radi uspostavljanja centra za predškolski odgoj i obrazovanje djece sa teškoćama u razvoju, Centar obuhvata i ranu intervenciju, produženi stručni tretman, opservaciono-dijagnostičke postupke, radno okupacione terapije i druge primjerene oblike školovanja učenika sa teškoćama, u skladu sa saglasnošću Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

 

Posjetite našu rubriku PRESS, u kojoj svakodnevno prenosimo vijesti iz obrazovanja.

Najnovije

Strani mediji o obrazovanju

Diskriminirajuće plaće na prestižnim univerzitetima u Britaniji

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

I Amerikanci revidiraju istoriju

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

Nove mjere američke vlade prema migrantima ugrožavaju zdravlje djece

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

U školi u Liverpulu zabranjena skupa odjeća

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

Djeca iz imućnijih porodica imaju lakši pristup internetu

Merima Dervišić