Medijska kultura

(PRESS)edmica u tragovima, 21.03.-27.03.

PISA na vrata, znanje kroz prozor

Školegijum redakcija

30.03.2018

Puna usta najave testiranja – koliko će riječi biti o rezultatima?

Foto: geralt/Pixabay.com

1. Program za međunarodno testiranje učenika počinje 2. aprila – Program za međunarodnu procjenu učeničkih postignuća PISA 2018, u kojem ove godine prvi put učestvuju i učenici iz BiH, počinje 2. aprila. Testiranje provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, koja ima ulogu državnog PISA centra, na uzorku od oko 150 škola i oko 7.000 učenika rođenih 2002. godine.

Portal Dnevni avaz, 26. 3. 2018.

 

2. Za sufinansiranje sanacije školskih objekata 150.000 KM u RS-u – Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić razgovarao je s direktorima šest banjalučkih osnovnih škola i direktorom Elektrotehničke škole Nikola Tesla o planovima za rekonstrukciju i sanaciju školskih objekata za čije će sufinansiranje grad izdvojiti 150.000 KM.

Portal Nezavisne novine, 22. 3. 2018.

 

3. Moguće otvaranje Centra za autizam u Tuzli u oktobru – Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici zadužila je Ministarstvo rada i socijalne politike da pokrene proceduru odobravanja izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve u iznosu od 150.000 KM, koja će biti utrošena za nastavak gradnje Centra za autizam. Za završetak gradnje i stavljanje u funkciju Centra za autizam, prema preliminarnim procjenama, potrebno je još oko 550.000 KM.

Portal etleboro.org, 26. 3. 2018.

 

4. Mostarski gimnazijalci dobili DELF diplome – Posljednjih desetak godina traje saradnja mostarske Gimnazije i Francuskog instituta u BiH. DELF diploma, koju je zvanično priznalo francusko ministarstvo obrazovanja, adut je za školovanje na nekom od francuskih univerziteta, a svakako će u budućnosti biti od koristi i pri zapošljavanju.

Portal Bljesak, 23. 3. 2018.

Najnovije

Pregled pisanja strane štampe o obrazovanju

U Londonu 81 % nastavnika razmišlja da napusti profesiju

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

UNICEF kreira pasoš za učenje

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

U SAD-u na izborima nikada više kandidatkinja-nastavnica iz Demokratske stranke

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

Šah kao kazna za maloljetne delikvente

Merima Dervišić

Pisanje strane štampe o obrazovanju

U Amsterdamu oko 8.000 djece nema dovoljno nastavnika i nastavnica

Merima Dervišić