Medijska kultura

(PRESS)edmica u tragovima, 04.04.-10.04.

Riječ o tehnološkim i etičkim inovacijama

Školegijum redakcija

12.04.2018

Napredak je vidan, kažu mediji. Nemoral u oblačenju, međutim, brišemo iz obrazovanja.

Foto: Art_man/Shutterstock.com

1. Kodeks oblačenja uveden u škole u RS-u – Novim kodeksom oblačenja u osnovnim školama obuhvaćeni su i učenici i nastavnici. Tako je zabranjeno nošenje svih vidova pirsinga, u nosu, obrvama, usnama, kratke hlače, farmerke, te kožne pantalone. Nema upadljivog šminkanja na licu i noktima, nošenja uske, kratke i izazovne odjeće po školskim hodnicima. Nepoštovanje etičkog kodeksa predstavlja povredu radne obaveze i dužnosti. Međutim, nije preciziran način kontrole.

Portal Nezavisne novine, 5.4.2018.

 

2. Roditelji više ne mogu birati škole u KS-u – Novina u odnosu na prethodne upise prvačića je to što roditelji više neće moći birati školu koju žele da pohađa njihovo dijete, jer je to utvrđeno takozvanim školskim područjem, koje je propisao novi Zakon o osnovnom obrazovanju i odgoju.

Portal Dnevni avaz, 5.4.2018.

 

3. Novi projekt Devedesete.net – dokumentaristički materijal o raspadu Jugoslavije i ratovima za učenike i nastavnike – Stručnjaci iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kroz projekt Učenje (h)istorije koja to još nije, koji je pokrenula Asocijacija evropskih edukatora historije - EUROCLIO, zajedno su izabrali materijal iz tog perioda južnoslavenske historije devedesetih i objavili ga na novoj internet-stranici Devedesete.net. Kako dodaju, o raspadu Jugoslavije i ratovima 90-ih u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori uči se uglavnom na nekoliko časova završnih razreda osnovne i srednje škole, što je, prema njihovom mišljenju, nedovoljno. Projekt je zamišljen kao dokumentaristička arhiva koja će pomoći nastavnicima i učenicima u razumijevanju historije devedesetih.

Portal Al Jazeera Balkans, 8. 4. 2018.

 

4. Dvije inovacije učenika iz Bihaća okićene zlatom – Učenici Unsko-sanskog koledža iz Bihaća su osvajanjem dvije zlatne medalje ostvarili izuzetan uspjeh na Internacionalnom festivalu inženjeringa i tehnologije (IFEST), koji je nedavno održan u Tunisu. Nedim Korčić i Adnan Alijagić osvojili su zlatnu medalju svojim projektom Samoobnavljajući beton, a identičan uspjeh ostvarili su Adnan Delić i Aladin Mušić, koji su predstavili projekt Prirodni filter za prečišćavanje vode.

Portal Nezavisne novine, 6. 4. 2018.

Najnovije

Strani mediji o obrazovanju

Djeca iz imućnijih porodica imaju lakši pristup internetu

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

Vlada mora učiniti mnogo više kako bi sva djeca imala jednake mogućnosti

Merima Dervišić

Pisanje stranih medija o obrazovanju

CEU tvrdi da mađarska vlada kažnjava programe studiranja za izbjeglice

Merima Dervišić

Izvještavanje stranih medija o obrazovanju

Čemu nas uči videoigrica Fortnite

Merima Dervišić

Izvještavanje stranih medija o obrazovanju

Korisno je đake pozdraviti na ulazu u učionicu

Merima Dervišić