Medijska kultura

(PRESS)edmica u tragovima, 04.04.-10.04.

Riječ o tehnološkim i etičkim inovacijama

Školegijum redakcija

12.04.2018

Napredak je vidan, kažu mediji. Nemoral u oblačenju, međutim, brišemo iz obrazovanja.

Foto: Art_man/Shutterstock.com

1. Kodeks oblačenja uveden u škole u RS-u – Novim kodeksom oblačenja u osnovnim školama obuhvaćeni su i učenici i nastavnici. Tako je zabranjeno nošenje svih vidova pirsinga, u nosu, obrvama, usnama, kratke hlače, farmerke, te kožne pantalone. Nema upadljivog šminkanja na licu i noktima, nošenja uske, kratke i izazovne odjeće po školskim hodnicima. Nepoštovanje etičkog kodeksa predstavlja povredu radne obaveze i dužnosti. Međutim, nije preciziran način kontrole.

Portal Nezavisne novine, 5.4.2018.

 

2. Roditelji više ne mogu birati škole u KS-u – Novina u odnosu na prethodne upise prvačića je to što roditelji više neće moći birati školu koju žele da pohađa njihovo dijete, jer je to utvrđeno takozvanim školskim područjem, koje je propisao novi Zakon o osnovnom obrazovanju i odgoju.

Portal Dnevni avaz, 5.4.2018.

 

3. Novi projekt Devedesete.net – dokumentaristički materijal o raspadu Jugoslavije i ratovima za učenike i nastavnike – Stručnjaci iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kroz projekt Učenje (h)istorije koja to još nije, koji je pokrenula Asocijacija evropskih edukatora historije - EUROCLIO, zajedno su izabrali materijal iz tog perioda južnoslavenske historije devedesetih i objavili ga na novoj internet-stranici Devedesete.net. Kako dodaju, o raspadu Jugoslavije i ratovima 90-ih u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori uči se uglavnom na nekoliko časova završnih razreda osnovne i srednje škole, što je, prema njihovom mišljenju, nedovoljno. Projekt je zamišljen kao dokumentaristička arhiva koja će pomoći nastavnicima i učenicima u razumijevanju historije devedesetih.

Portal Al Jazeera Balkans, 8. 4. 2018.

 

4. Dvije inovacije učenika iz Bihaća okićene zlatom – Učenici Unsko-sanskog koledža iz Bihaća su osvajanjem dvije zlatne medalje ostvarili izuzetan uspjeh na Internacionalnom festivalu inženjeringa i tehnologije (IFEST), koji je nedavno održan u Tunisu. Nedim Korčić i Adnan Alijagić osvojili su zlatnu medalju svojim projektom Samoobnavljajući beton, a identičan uspjeh ostvarili su Adnan Delić i Aladin Mušić, koji su predstavili projekt Prirodni filter za prečišćavanje vode.

Portal Nezavisne novine, 6. 4. 2018.

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Globalizacija, digitalizacija i starenje najveći izazovi u obrazovanju 2019.

Merima Dervišić

Izvještavanje svjetskih medija o obrazovanju

Djeca protiv klimatskih promjena

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

U Engleskoj ohrabruju studente na komunikaciju licem u lice

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

Kenijci koji znaju mandarinski bit će u prednosti

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Novogodišnje darivanje koje izmiče kontroli

Merima Dervišić