Medijska kultura

(PRESS)edmica u tragovima, 04.04.-10.04.

Riječ o tehnološkim i etičkim inovacijama

Školegijum redakcija

12.04.2018

Napredak je vidan, kažu mediji. Nemoral u oblačenju, međutim, brišemo iz obrazovanja.

Foto: Art_man/Shutterstock.com

1. Kodeks oblačenja uveden u škole u RS-u – Novim kodeksom oblačenja u osnovnim školama obuhvaćeni su i učenici i nastavnici. Tako je zabranjeno nošenje svih vidova pirsinga, u nosu, obrvama, usnama, kratke hlače, farmerke, te kožne pantalone. Nema upadljivog šminkanja na licu i noktima, nošenja uske, kratke i izazovne odjeće po školskim hodnicima. Nepoštovanje etičkog kodeksa predstavlja povredu radne obaveze i dužnosti. Međutim, nije preciziran način kontrole.

Portal Nezavisne novine, 5.4.2018.

 

2. Roditelji više ne mogu birati škole u KS-u – Novina u odnosu na prethodne upise prvačića je to što roditelji više neće moći birati školu koju žele da pohađa njihovo dijete, jer je to utvrđeno takozvanim školskim područjem, koje je propisao novi Zakon o osnovnom obrazovanju i odgoju.

Portal Dnevni avaz, 5.4.2018.

 

3. Novi projekt Devedesete.net – dokumentaristički materijal o raspadu Jugoslavije i ratovima za učenike i nastavnike – Stručnjaci iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kroz projekt Učenje (h)istorije koja to još nije, koji je pokrenula Asocijacija evropskih edukatora historije - EUROCLIO, zajedno su izabrali materijal iz tog perioda južnoslavenske historije devedesetih i objavili ga na novoj internet-stranici Devedesete.net. Kako dodaju, o raspadu Jugoslavije i ratovima 90-ih u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori uči se uglavnom na nekoliko časova završnih razreda osnovne i srednje škole, što je, prema njihovom mišljenju, nedovoljno. Projekt je zamišljen kao dokumentaristička arhiva koja će pomoći nastavnicima i učenicima u razumijevanju historije devedesetih.

Portal Al Jazeera Balkans, 8. 4. 2018.

 

4. Dvije inovacije učenika iz Bihaća okićene zlatom – Učenici Unsko-sanskog koledža iz Bihaća su osvajanjem dvije zlatne medalje ostvarili izuzetan uspjeh na Internacionalnom festivalu inženjeringa i tehnologije (IFEST), koji je nedavno održan u Tunisu. Nedim Korčić i Adnan Alijagić osvojili su zlatnu medalju svojim projektom Samoobnavljajući beton, a identičan uspjeh ostvarili su Adnan Delić i Aladin Mušić, koji su predstavili projekt Prirodni filter za prečišćavanje vode.

Portal Nezavisne novine, 6. 4. 2018.

Najnovije

PRESS - sedmica u tragovima (4. 7–10. 7)

Došao na red i pravilnik o oblačenju

Jasmina Bajramović

Pregled pisanja svjetske štampe o obrazovanju

U SAD-u roboti ocjenjuju ispite

Merima Dervišić

PRESS - Sedmica u tragovima (26. 6. - 03. 7.)

Sloboda i demokratija za usaglašavanje nastavnih planova

Jasmina Bajramović

PRESS: Sedmica u tragovima (od 13. 6. do 25. 6. 2018.)

Online upis bez greške ostao samo obećanje

Jasmina Bajramović

Pisanje strane štampe o obrazovanju

Šestosedmični program čitanja za đake s traumama

Merima Dervišić