Obrazovna politika

Gradnja novih škola u Sarajevu

Otvaranje škole na Aneksu i dalje neizvjesno

Merima Ražanica

19.04.2018

Počeo upis prvačića, ali škola još uvijek nije završena. Kakvi su ishodi ove priče?

Fotografije: Merima Ražanica

Iako je mjesec april i iako je počeo upis prvačića, radovi na zgradi nove osnovne škole u sarajevskom naselju Aneks, o čijoj gradnji smo pisali ranije, nisu završeni, nije odabrano rukovodstvo škole, a nisu određena ni školska područja. Roditelji djece koja žive u blizini nove ili škole u gradnji još su u neizvjesnosti hoće li njihova djeca od septembra u novu ili će ostati u starim školama? Roditelji prvačića koji bi u školu trebali krenuti od septembra 2018. ne znaju otvara li se škola uopšte i kome se mogu obratiti s pitanjima o tome.

Kćerka bi trebala krenuti u prvi razred u septembru, a sin nastaviti sa školovanjem, ali ja još nemam nikakve informacije o tome hoće li škola u blizini moje kuće uopšte biti otvorena. Ne znam ni koga da pitam, niti kome da se obratim za tačnu informaciju. Stalno dobijam različite odgovore: da će se otvoriti, pa da neće... Neko bi trebao obavijestiti roditelje koji ovdje žive da znamo gdje ćemo upisati djecu, kaže Samela V., stanarka naselja Aneks.

Podsjećamo, izgradnja nove škole na području Aneksa i Hrasnog Brda započeta je 2014. godine na lokalitetu nekadašnjeg ženskog zatvora i do sada je u nju uloženo blizu sedam miliona maraka. Posljednja ulaganja bila su u martu 2018. godine, kada je iz budžeta Kantona Sarajevo, nakon potpisivanja Aneksa V Sporazuma o sufinansiranju izgradnje objekta, uloženo pola miliona maraka za nabavku opreme. Otvaranje škole planirano je i najavljeno na stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za septembar 2018. godine. No, u blizini škole na Aneksu nalaze se još tri škole koje bi, zbog otvaranja nove, mogle ostati bez određenog broja učenika: OŠ Mehmedalija Mak Dizdar, OŠ Džemaludin Čaušević, te OŠ Osman Nakaš. Prema anketi koju je proveo Munib Kukavica, direktor OŠ Mehmedalija Mak Dizdar na Otoci, za prelazak u školu na Aneksu odlučilo se 216 roditelja, dok bi iz OŠ Osman Nakaš otišao znatno manji broj učenika, njih oko trideset.

Direktorica OŠ Osman Nakaš Aida Mikić naglašava da ne raspolaže nikakvim zvaničnim informacijama o otvaranju nove škole, te da je sve u vezi s otvaranjem neizvjesno.

Još se ne zna hoće li škola uopšte početi s radom od septembra ove godine, a kako Općinska vijeća Općina Novi Grad i Novo Sarajevo još uvijek nisu utvrdila granice školskih područja, rukovodstvo naše škole je u martu imalo sastanak sa Službom za obrazovanje, kojoj smo prenijeli informacije o tome iz kojih ulica se za sada djeca upisuju u njihovu školu, pa bi prema tome Općinska vijeća trebala izraditi školska područja – kaže Mikić, i dodaje da roditelji dolaze u školu i raspituju se o otvaranju škole na Aneksu jer ne znaju kome bi se drugom obratili, pošto je upisni rok počeo.

I Kukavica naglašava da Općinska vijeća još nisu usvojila školska područja.

Nadamo se da će to uraditi do kraja aprila. Rukovodstvo naše škole imalo je sastanak u Općini Novi Grad, na kojem smo pokušali da sa službom Općine odredimo školska područja i ucrtamo im granice po sadašnjim adresama naših učenika. Sad je na Općinskom vijeću da prihvati ili ne prihvati te prijedloge – kaže Kukavica i naglašava da je to važno jer je počeo upisni rok. Navodi da su 3. aprila od općinske Službe za obrazovanje dobili obrasce koje će roditelji prvačića popuniti i iz kojih će se vidjeti jesu li odabrali da nakon otvaranja škole na Aneksu njihovo dijete ostaje u staroj školi ili prelazi u novootvorenu.

Ali to sve ako se ona uopšte otvori. Još niko ne zna hoće li na kraju biti otvorena u septembru ili ne. Tenderska procedura za nabavku opreme je tek u toku – pojašnjava Kukavica.

 

Slika 1

 

Zakon o osnovnom obrazovanju (Službene novine Kantona Sarajevo, br. 23/17 i 33/17) definira da općinska vijeća učestvuju u utvrđivanju školskih područja za sve škole na teritoriji određene općine, te dostavljaju te odluke Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo na potvrđivanje.

Iz Press službe Općine Novi Grad potvrdili su da upisna područja još uvijek nisu utvrđena.

Shodno zakonskoj obavezi definiranja školskih područja, Služba za obrazovanje, kulturu i sport održala je radno konsultativne sastanke s direktorima svih 14 novogradskih osnovnih škola. Na sastanku se razgovaralo o definiranju konkretnih školskih područja za svaku novogradsku osnovnu školu. Sjednica vijeća na kojoj će se, kao tačka dnevnog reda, predmetno pitanje razmatrati zakazana je za 26.04.2018. godine – pojašnjavaju iz Službe.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Općine Novo Sarajevo Ana Baltić kaže kako će Općina Novo Sarajevo donirati dodatnih 200.000 KM za nastavak radova na školi, ali ističe kako Općinsko vijeće nema nikakve sigurne informacije o tome hoće li se škola otvoriti u septembru tekuće godine – to niko ne zna. Školska područja još uvijek nisu utvrđena.

Pomoćnik načelnika Općine Novo Sarajevo u Službi za društvene djelatnosti Faruk Pršeš naglašava da je za Općinu Novo Sarajevo problematična škola Hrasno iz koje bi određeni broj učenika mogao otići u školu na Aneksu.

Mi smo zamolili vršitelja dužnosti direktora Sejdu Mirvića da u svojoj školi provede anketu o zainteresiranosti roditelja i učenika za prepisivanje u školu na Aneksu. Do sredine aprila nismo dobili rezultate te ankete, ali, kad ih budemo imali, znat ćemo više o tome – kaže Pršeš.

Iako je upisni rok za prvačiće počeo, otvaranje škole u naselju Aneks neizvjesno je, jer ni investitori ni roditelji ne znaju kada će ona biti otvorena.

Čuli smo za mogućnost da s novom školskom godinom možemo dijete prepisati u novu školu koja je nešto bliža kući, ali smo također čuli i da se čekaju neke odluke Općinskih vijeća. Smiješno je da nas do posljednjeg dana ostave u neznanju. U Ministarstvu su zaista neodgovorni. Hoće preko naših leđa da skupljaju bodove pred izbore, jer će sigurno školu otvoriti pred same izbore, a djeca će u raspust ući bez znanja hoće li nakon ljetnog raspusta nastaviti školovanje s dosadašnjim drugarima ili će se pridružiti novoj grupi učenika, nespremna na promjenu – priča otac jednog učenika sedmog razreda, zabrinut da bi njegovo dijete moglo imati problema s eventualnom tranzicijom u novu školu, ako do njenog otvaranja dođe.

Najnovije

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 02

Množenje s nulom

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović

Saudin Sivro, predsjednik najbrojnijeg sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo  

Svjedočimo kvazireformama

Rubina Čengić

Reakcija na tekst Ko i kako u BiH zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Save the Children podsjeća na očuvanje dječije dobrobiti i zaštitu njihovih prava

Školegijum redakcija