Medijska kultura

(PRESS)edmica u tragovima, 10.4.-17.04.

Sto protesta za platu, jedan za kvalitet

Školegijum redakcija

20.04.2018

Pismenost i edukacija (ni)su proporcionalni broju upisanih studenata i đaka

Foto: Almir Kljuno

1. U prvi razred u Kotorskom upisano samo sedam prvačića – U petak, 13. aprila, održan je upis učenika u prvi razred škole u Kotorskom. Prema zvaničnim informacijama, u prvi razred iz Kotorskog, Bukovičkih Čivčija i naselja Trnova Polja bit će upisano svega sedam učenika. Prije rata škola u Kotorskom imala je status centralne škole sa preko 600 učenika.

Portal Dnevni avaz, 11.4.2018.

 

2. Od naredne akademske godine novi studijski programi u Zenici – Od naredne akademske godine na Univerzitetu u Zenici zainteresiranim studentima bit će dostupni novi studijski programi. Skupština ZDK usvojila je elaborate o opravdanosti pokretanja prvog i drugog ciklusa studija softverskog inženjerstva na Politehničkom, te drugog ciklusa studija metrologije na Mašinskom fakultetu.

Portal Federalna.ba, 12.4.2018.

 

3. Smanjen broj novoupisanih studenata u FBiH – Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, na visokoškolske ustanove u Federaciji BiH u 2016/2017. godini upisano je ukupno 27.946 studenata i studentica, što je devet posto manje u odnosu na akademsku 2015/2016. godinu. Pritom je na javnim univerzitetima smanjenje bilo 9,6 posto, na privatnim šest posto, dok je na vjerskim broj upisanih studenata povećan za 4,5 posto, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Portal Klix.ba, 12.4.2018.

 

4. Prosvjetni radnici u KS-u protestuju 8. maja – Kako je izjavio predsjednik SSOOiO KS, učenici su preopterećeni zastarjelim planom i programom u kojem uče i ono što treba i ne treba, a prosvjetni radnici su nezadovoljni. Istakao je kako eksperimenti koji se provode u školama tjeraju radnike da zamrze svoj posao zbog takvog obrazovanja i onoga u šta se ono pretvorilo.

Portal Fokus, 17.4.2018.

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Novogodišnje darivanje koje izmiče kontroli

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

Diskriminirajuće plaće na prestižnim univerzitetima u Britaniji

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

I Amerikanci revidiraju istoriju

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

Nove mjere američke vlade prema migrantima ugrožavaju zdravlje djece

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

U školi u Liverpulu zabranjena skupa odjeća

Merima Dervišić