Medijska kultura

(PRESS)edmica u tragovima, 5.5-15.05.

Štrajkovi prosvjetara i zapošljavanje asistenata – paradoks u malom

Školegijum redakcija

16.05.2018

Koliko protesta je dovoljno?

Foto: Raul Mellado Ortiz/Shutterstock.com

1. Štrajk upozorenja srednjih škola u HNK, neizvjestan početak naredne školske godine – Koordinacija sindikata srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona organizirala je štrajk upozorenja u ponedjeljak, 7. maja. Sindikati traže isplate po osnovu sudskih presuda, drugačiji način zasnivanja radnih odnosa, povećanje plate i porodiljskog, a navode i mogućnost generalnog štrajka.

Portal Klix, 5. 5. 2018.

 

2. Zapošljavanje 150 mladih asistenata u Kantonu Sarajevo – Mladi asistenti, njih 150, postat će članovi akademske zajednice do 20. jula ove godine. Oni će biti zaposleni na godinu na fakultetima Sarajevskog univerziteta, najviše na Medicinskom, Pravnom i Veterinarskom, ali i na ostalim visokoškolskim ustanovama te institutima Univerziteta. Prema riječima rektora Rifata Škrijelja, zamisao je da po isteku ugovornog perioda i asistentskog staža ovi mladi ljudi ostanu u redovima akademske zajednice kao redovni i vanredni profesori.

Portal Dnevni avaz, 4. 5. 2018.

 

3. Studenti u RS-u još uvijek studiraju po starom programu – Po starom planu i programu na univerzitetima u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu studira još 927 studenata, a među njima ima i onih koji su fakultet upisali 1994. godine. Prema podacima javnih univerziteta, broj vječitih studenata u Srpskoj smanjuje se iz godine u godinu, a da je tako potvrđuje i podatak da ih je u akademskoj 2015/2016. godini bilo gotovo duplo više u odnosu na tekuću.

Portal Nezavisne novine, 5. 5. 2018.

 

4. Stotine prosvjetnih radnika na ulicama Sarajeva – Više od hiljadu prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo izašlo je na proteste na ulice glavnog grada BiH, gdje od nadležnih traže kvalitetnije reforme i za učenike i za prosvjetne radnike, bez mjera štednje, i potpuno poštivanje kolektivnih ugovora. Prosvjetari traže ukidanje viška birokratizacije, provođenje kurikularne reforme, potpuno zaustavljanje mjera štednje, nove pedagoške standarde i normative, ukidanje novčanih kazni zbog sitnih birokratskih grešaka, te potpuno poštivanje kolektivnih ugovora.

Portal Klix, 8. 5. 2018.

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš