Medijska kultura

Pisanje svjetskih medija o obrazovanju

Zabranom mobitela do boljih ocjena

Merima Dervišić

20.06.2018

Univerzitet New Hampshire prvi u SAD-u prihvata rezultate testa Gaokao za upis kineskih studenata na ovaj fakultet

Foto: Syda Productions/Shutterstock.com

Nema ništa loše u oduzimanju mobitela tinejdžerima

BBC

Simon Henderson, direktor prestižnog Eton koledža, internatske škole za dječake dobi od 13 do 18 godina, izjavio je kako u ovoj školi postoji praksa oduzimanja mobitela đacima od 13 i 14 godina.

Oni su, naime, obavezni predati mobitele najkasnije do 21:30 svaku večer, te ih preuzeti oko 7:45 ujutro. Isprva smo mislili da ćemo naići na otpor, ali dječacima se ova praksa sviđa, kazao je on.

Štaviše, to što nemaju mobitele kod sebe na njih djeluje kao oslobađanje od određene vrste pritiska, dodao je.

Roditelji su upoznati s pravilima, pa se savjetuje da djecu pozivaju u periodu kada imaju mobitele. Ukoliko postoje razlozi zbog kojih đaci trebaju imati mobitel u ovom periodu, traži se posebna dozvola.

Zakon u Engleskoj nastavnicama i nastavnicima dozvoljava da zaplijene predmete u školi, ali za mobitele još uvijek ne postoje jasno određena pravila, pa škole imaju pravo odrediti vlastitu strategiju o upotrebi mobitela.

Univerzitet London School of Economics proveo je istraživanje na temu mobilnih telefona u školi, čiji su rezultati pokazali da zabrana upotrebe mobitela u školi ima isti efekat kao dodatna sedmica nastave u toku akademske godine. Studija je provedena u četiri engleska grada, gdje je zabilježeno poboljšanje ocjena od 6 posto nakon što se u školama zabranila upotreba mobitela.

BBC: Don't be afraid to take phones off teens, says Eton head

 

Gaokao u SAD-u

The New York Times

Đaci u Kini u junu polažu ispit svih ispita, dvodnevni Gaokao, koji je ujedno i matura i prijemni ispit za fakultet. Ukoliko, međutim, ne ostvare dobre rezultate, moraju čekati narednu godinu i polagati ga ponovo, kako bi se uspjeli upisati na fakultet.

Za one koji ipak ostvare dobre rezultate, sve više je prilika za nastavak školovanja na fakultetu. Univerzitet New Hampshire prvi je iz grupe prestižnih državnih univerziteta u SAD-u objavio kako će prihvatiti rezultate testa Gaokao kao validne pri upisu kineskih studenata na ovaj fakultet.

Kako se u SAD-u trenutno nalazi 337 hiljada kineskih studenata i studentica (što predstavlja trećinu ukupnog broja stranih studenata i studentica) jasno je da se zarada od školarine koju ovi studenti plaćaju itekako uzima u obzir.

Ovaj Univerzitet ne samo da prihvata rezultate kineskih institucija, nego je za kineske đake znatno olakšao proces upisa. Iako je juni mjesec kada je na ovom Univerzitetu prijavni rok u normalnim okolnostima već završen, kineski đaci imaju priliku da se upišu i nakon ispita Gaokao. Na taj način ne moraju čekati cijeli semestar kako bi počeli studirati.

The New York Times: For Survivors of a 9-Hour Chinese Exam, a Door Opens to America

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Globalizacija, digitalizacija i starenje najveći izazovi u obrazovanju 2019.

Merima Dervišić

Izvještavanje svjetskih medija o obrazovanju

Djeca protiv klimatskih promjena

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

U Engleskoj ohrabruju studente na komunikaciju licem u lice

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

Kenijci koji znaju mandarinski bit će u prednosti

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Novogodišnje darivanje koje izmiče kontroli

Merima Dervišić