Medijska kultura

Pisanje strane štampe o obrazovanju

Izgubljena generacija bez šanse za obrazovanje

Merima Dervišić

30.08.2018

Posljedice izostanka obrazovanja za izbjeglice Rohingya mogu biti pogubne.

Foto: ahmad zikri / Shutterstock.com

Djeca Rohingya mogla bi postati izgubljena generacija bez obrazovanja

Quartz

Životi više od 380 hiljada djece su u opasnosti jer Bangladeš ne dozvoljava izbjeglicama da prime formalno obrazovanje, iz straha da se Rohingya narod stalno nastani u toj zemlji, upozorava UNICEF.

Svako drugo dijete koje je samo pobjeglo u Bangladeš izgubilo je roditelje nakon nasilja u Mijanmaru, a organizacija Save the Children objavila je kako postoji više od šest hiljada djece u Cox Bazaru koja ili žive sama ili nemaju nikoga da se brine o njima.

Neke organizacije uspostavile su programe neformalnog obrazovanja za djecu do 14 godina, ali su starija djeca apsolutno otuđena. Cijena izostanka obrazovanja za izbjeglice je ogromna: djeca i mladi izloženiji su praksama rada, zlostavljanja, iskorištavanja i regrutiranja koje provode naoružane grupe. UNICEF također tvrdi kako postoje veće šanse da ova djeca postanu izolirana ukoliko im se ne pruži mogućnost da se formalno obrazuju.

Quartz: Rohingya children could become a “lost generation” without education

 

Zašto besplatna školarina na medicinskom fakultetu u New Yorku nije najbolje rješenje

NPR

Ugledni američki univerzitet (New York University) ovog je mjeseca objavio kako će od privatnih donatora prikupiti 600 miliona dolara potrebnih za ukidanje školarine na medicinskom fakultetu. U planu je također da fakultet vrati novac onima koji trenutno studiraju, a već su platili školarinu od blizu 55 hiljada dolara godišnje.

Kao razlog za to navedena je sve veća studentska zaduženost među mladim doktori(ca)ma, koja ih, kažu nadležni na Univerzitetu, tjera da se opredijele za bolje plaćene specijalizacije umjesto za karijeru u primarnoj medicinskoj njezi.

Odluka je, međutim, naišla na različite reakcije. Iako su je mnogi pozdravili, postoje oni koji smatraju da studentski dugovi ne igraju veliku ulogu u odabiru specijalizacije, te da nije jasno zašto treba ukinuti školarinu i onim studenti(ca)ma čije su porodice u stanju platiti taj novac. Ovo je, ustvari, jedan od načina da ovaj Univerzitet privuče najbolje student(ic)e i poboljša rejting među vodećim univerzitetima u SAD-u.

Ekonomist Craig Garthwaite s Northwestern univerziteta smatra da je ovakav potez opravdan ako se radi o nastojanju da se privuku najbolji/e studenti/ce.

Ukoliko im je cilj da ohrabre što više ljudi da se bave primarnom medicinskom njegom ili da pruže priliku đacima porodica sa skromnijim primanjima, ovo i nije najefikasniji način, kaže Garthwaite.

NPR: NYU's Move To Make Medical School Free For All Gets Mixed Reviews

Najnovije

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 23

Moguće naći i izvještaje sa pojedinih roditeljskih sastanaka

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 21

Desanki Maksimović bi bilo žao što nema informacija o uspjesima đaka

Andrej Arkoš