Medijska kultura

Pisanje strane štampe o obrazovanju

Uticaj carskog reza na uspjeh u školi

Merima Dervišić

04.09.2018

Za izradu olovaka svake godine posiječe se od 60 do 80 hiljada stabala.

Foto: IDEAPIXEL / Shutterstock.com

U kojoj je zemlji obrazovanje najskuplje

BBC

Prosječna porodica u SAD-u na spremanje za školu, od vrtića pa do srednje škole, potroši 685 dolara ili 1.091 KM, što je skoro 250 dolara ili 398 KM više u odnosu na 2005. godinu.

Ukoliko se u obzir uzmu i potrepštine za univerzitet, najskuplja stavka su kompjuteri, na koje otpada otprilike 299 dolara ili 476 KM po domaćinstvu. Odjeća košta 286 ili 455 KM, a ostala elektronika, kao što su digitroni, tableti i slično, oko 271 dolar ili 432 KM. Školski materijal košta 112 dolara ili 178 KM, a procjene govore da će u narednim godinama ove stavke biti sve skuplje.

Uračuna li se i školarina, udžbenici, prijevoz i smještaj, od osnovne škole do fakulteta, Hong Kong je najskuplje mjesto na svijetu – potreban je 131.161 dolar. Na drugom mjestu su Ujedinjeni arapski emirati, s troškovima od 99.000 dolara, zatim Singapur – 71.000 i SAD sa 58.000 dolara.

Kada je u pitanju broj časova u 33 države koje se smatraju najrazvijenijim, Rusija ima najmanji broj obaveznih sati – nešto više od 500, s tim da je svjetski prosjek 800, što znači pet sati dnevno, i to s odmorima poslije svakog sata u toku osmomjesečnog perioda školovanja. Univerzalna stopa pismenosti u ovoj zemlji iznosi skoro 100 posto.

U Danskoj djeca u osnovnoj školi na nastavi provedu 1.000 sati godišnje, odnosno skoro dva dodatna mjeseca u odnosu na Rusiju.

Na svijetu se godišnje proizvede između 15 i 20 milijardi olovaka, najčešće od cedrovine s područja sjeverozapadnog Pacifika, a grafit dolazi iz Kine i Šri Lanke. Za izradu olovaka svake godine posiječe se od 60 do 80 hiljada stabala.

U zemljama kao što su Novi Zeland i Island obrazovanje traje blizu dvije decenije. U Australiji iznosi skoro 23 godine, a u Nigeru je taj broj najmanji – pet godina, jer djeca u školu polaze sa sedam godina.

BBC: Which country has the most expensive education?

 

Veza između obrazovanja i carskog reza

BBC

Kineski mediji prenose priču o trendu zabilježenom u augustu: mnoge porodice zakazuju preglede, pa čak i termine za porod krajem augusta, s ciljem da njihova djeca u budućnosti osiguraju bolju poziciju nego djeca rođena u septembru, koja moraju čekati sljedeću školsku godinu kako bi krenula u školu.

Ovaj trend usko je povezan s pritiskom koji osjećaju roditelji u Kini u nastojanju da djeci obezbijede bolje uslove za obrazovanje, jer ona na taj način dobiju priliku da počnu s obrazovanjem što je prije moguće.

U augustu su bolnice u kineskom gradu Wuhan zabilježile porast posjeta od 30 posto – većina porodica pokušala je zakazati termin za porod carskim rezom za 31. august, ukoliko se do tog datuma ne bi desio porod prirodnim putem.

Međutim, prema istraživanju koje je provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, djeca rođena u ljetnom periodu sklonija su lošijim rezultatima na ispitima. Objašnjenje koje je ponuđeno jeste da su ova djeca fizički i mentalno slabija nego ostali đaci, jer su skoro godinu mlađa od njih.

BBC: China education: Why some mothers want August C-sections

Najnovije

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 23

Moguće naći i izvještaje sa pojedinih roditeljskih sastanaka

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 21

Desanki Maksimović bi bilo žao što nema informacija o uspjesima đaka

Andrej Arkoš